Više od 130 djece
16

Šesti Bike Fest održan u Sarajevu, mališani demonstrirali sjajne vještine na dvotočkašima

E. B.
Na platou ispred Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu, u nedjelju 15. oktobra održan je šesti Bike Fest za sve učenike osnovnih škola, u sklopu kojeg su najmlađi demonstrirali svoje vještine u biciklističkim disciplinama.

Ovaj zabavni događaj, koji je privukao više od 130 dječaka i djevojčica, još jednom se pokazao kao sjajna prilika za druženje i međusobno upoznavanje osnovaca, a kao što je to i najavljeno, fokus nije bio samo na sportskom takmičenju i nadmetanju, iako je duh za pobjedom i što boljim rezultatom bio prisutan.

I ovogodišnji festival sve zajedno nas je naučio da se djeca, iz generacije u generaciju, međusobno bodre, pomažu i razmjenjuju tajne u ovom svijetu sporta, pa je shodno tome i šesti Bike Fest donio neke nove priče, nova prijateljstva i nova uzbuđenja.

Učešće u utrci je bilo besplatno, a organizatori Bike Festa za 2023 godinu su bili Centar za sport i rekreaciju Općine Centar, Općina Centar, ACAR Events i Plazma Sportske igre mladih.

Iako nadmetanje nije bilo u fokusu, rezultati onih najboljih nisu prošli nezapaženo i nenagrađeno, a za to su se pobrinuli Bracom Sport Shop Sarajevo, Baumit i Monetize Ad kao zlatni sponzori Bike Festivala. Za osvježenje svih prisutnih pobrinula se Sara Voda.

Generalni cilj projekta, pored socijalnog efekta, bilo je kruženje kroz takmičenje u biciklističkim disciplinama, upoznavanje s pravilima o sigurnosnim aspektima s obzirom na saobraćajno-sigurnosne mjere, kao i omasovljenje biciklizma te motiviranje građana da se što više bave sportom i rekreacijom kao zdravim načinom života.

Posebna zahvalnost ide Školi sporta Casper iz Banje Luke, koja je osigurala različite prepreke u različitim sportskim formama, među kojima su bili mikroromobili, razne prepreke spretnosti i preciznosti. Uz dječiji osmijeh i radost koji su obilježili šesti Bike Fest, s nestrpljenjem se očekuju nove ovakve aktivnosti.