SP u plivanju
0

Šest novih svjetskih rekorda

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Gomilanje svjetskih rekorda nastavljeno je i šestog dana plivačkih takmičenja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu.

Zlato je senzacionalno osvojila mlada Srpkinja Nadja Higl (2:21.62), ostavivši iza sebe i aktuelnu svjetsku rekorderku Annamay Pierse. U tom finalu začudo nije bilo svjetskog rekorda, ali u petak ih je ukupno srušeno šest.

Aaron Peirsol se na impresivan način iskupio za ispadanje u polufinalu na 100 leđno. Na dvostruko dužoj dionici je lakoćom doplivao do zlata (1:51.92), srušivši pritom vlastiti svjetski rekord za čak sekundu i 16 stotinki. Iza sebe je ostavio Japanca Ryosukea Irieja i olimpijskog pobjednika Ryana Lochtea.

Olimpijska pobjednica, pak, na 100 metara nije imala takvih problema, Britta Steffen je potvrdila da je još uvijek najbolja. Njemica je do zlata doplivala za 52.07 sekundi, popravivši svoj svjetski rekord od prije pet dana za 15 stotinki.

Zlato, ali bez svjetskog rekorda, osvojio je na 200 prsno Mađar Daniel Gyurta (2:07.64). No, najbolji svjetski rezultati svih vremena zato su isplivani u dvjema polufinalnim utrkama.

Srbin Milorad Čavić je na 100 leptir (50.01) za 21 stotinku srušio rekord Michaela Phelpsa. Amerikanac se također plasirao u polufinale, tako da ćemo u subotu vidjeti novi veliki okršaj ove dvojice. Podsjetimo, lani je na Olimpijskim igrama Phelps bio bolji samo za jednu stotinku.

U polufinalu utrke na 50 leptir svjetski je rekord padao dvaput. Najprije je s 25.28 za pet stotinki svoj rekord popravila Nizozemka Marleen Veldhuis, ali već u drugoj utrci je Šveđanka Therese Alshammar plivala još brže (25.07).

Posljednji svjetski rekord dana djelo je američke štafete (Phelps, Berens, Walters, Lochte) na 4x200 m. Amerikanci su do zlata došli srušivši svoj rekord za jednu stotinku (6:58.55).