sport
0

Šest novih disciplina na Olimpijadi u Sočiju

FENA
Šest novih disciplina uvršteno je u program zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, a među njima su i ženski skijaški skokovi.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u srijedu je potvrdio da će u Sočiju, pored skokova u konkurenciji žena, prvi put biti održana timska takmičenja u umjetničkom klizanju i sankanju, halfpipe u obje konkurencije u aktobatskom skijanju i mješovita štafeta u biatlonu.

Sportski direktor MOK-a Christophe Dubi rekao je da je odluka o uvrštavanju novih disciplina u program OI u Sočiju bila zasnovana na tome šta ti sportovi mogu da donesu olimpijskim igrama.

"Na primjer, umjetničko klizanje je nevjerovatan sport. Ekstremno je popularan među različitim kulturama i starosnim grupama. Timsko takmičenje je odličan prijedlog, a on će doprinijeti većoj vrijednosti olimpijskom programu", rekao je Dubi.

Skijašice skakačice, koje nisu uspjele u namjeri da se takmiče na prošlogodišnjim Igrama u Vancouveru, zadovoljne su što su konačno dobile svoje mjesto u olimpijskom programu.

Poslije današnje odluke MOK-a, jedini sport koji neće imati takmičare u obje konkurencije je nordijska kombinacija.