Wings for Life World Run
0

Šest kontinenata i 165 zemalja: Trčalo se i u Bosni i Hercegovini za one koji ne mogu

D. B.
Foto: Jadran Čilić
Cijeli svijet je trčao za one koji to ne mogu, a s njim i Bosna i Hercegovina, u okviru globalne humanitarne utrke Wings for Life World Run deveti put održane na šest različitih kontinenata i u čak 165 zemalja.

Trčalo se protekle nedjelje istovremeno u čak 12 vremenskih zona, na sedam službenih utrka na lokaciji i 218 uz aplikaciju.

Trčalo se i u Bosni i Hercegovini, organizirano u Mostaru, a u ostalim bh. gradovima uz aplikaciju, individualno ili u manjim grupama.

U globalnoj utrci najbolji su bili Jo Fukunda (64 km) i Nina Zarina (56 km), dok su u našoj zemlji najbolje rezultate ostvarili u ženskoj kategoriji Nikolina Drmać (16,32 km), Ivana Galić (16,04 km) i Matea Jurešić (11,94 km), a u muškoj Jusuf Čerkez (27,50 km), Elmir Hasić (24,23 km) i Armin Duzić (19,69 km).

Partner utrke u Mostaru bilo je Sveučilište Mostar koje je kupilo stotinu vaučera za studente koji su željeli dati svoj doprinos za one koji to ne mogu, a bilo ih je ukupno 128.

Inače, čak 161.892 učesnika globalno u nedjelju prikupilo je 4,7 miliona eura, a stopostotna vrijednost startnina i donacija namijenjena je fondaciji Wings for Life, koja finansira obećavajuća klinička istraživanja povreda kičmene moždine, s ciljem pronalaska lijeka.

Zahvaljujući istraživanjima finansiranim od Wings for Life fondacije, poput istraživanja Stimulation Movement Overground (STIMO) koje se trenutno provodi u Švicarskoj, dosad su tri takmičara s povredama kičmene moždine, David Mzee, Michel Roccati i Gert-Jan Oskam uspjeli nastupiti na Wings for Life World Run utrci vlastitim snagama, bez pomoći invalidskih kolica.

Wings for Life World Run koji se redovno održava od 2014. godine ovaj je put proslavio i učešće svog milionitog takmičara, koji je nastupio u švicarskom Zugu.

Sljedeće godine Wings for Life World Run doživjet će svoje posebno, deseto izdanje, 7. maja 2023. godine, kad ćemo opet svi zajedno trčati za one koji ne mogu.

Rezultate utrke, kao i informacije kako se registrirati za Wings for Life World Run 2023. godine možete pronaći na stranici www.wingsforlifeworldrun.com.