Sportski Oscari
168

Serena Williams i Roger Federer proglašeni najboljim sportistima u 2017. godini

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
U Monacu je večeras održana gala večer Laureus World Sports Awards gdje su izabrani najbolji sportisti u 2017. godini.

"Sportskog Oscara" u ženskoj konkurenciji dobila je američka teniserka Serena Williams, koja je 2017. osvojila svoj sedmi Australian Open u karijeri. Serena je tada zasjela na prvo mjesto, a tokom sezone uzela je stanku zbog trudnoće.

Kod muškaraca je izabran švicarski teniser Roger Federer, koji je postao prvi u historiji Oscara s pet osvojenih priznanja. Prošle godine osvojio je Australian open i Wimbledon te je povećao svoj rekord po broju Grand Slamova na 20. Inače, Švicarac je dobio i nagradu za povratnika godine

"Hvala i mom velikom rivalu Rafaelu Nadalu. I on je imao nevjerovatnu godinu i lako je mogao ovdje stajati. I zbog njega sam postao tako dobar igrač. On je izvanredan čovjek, prijatelj i sportaš", rekao je Federer.

Najbolja ekipa je Mercedes F1, koja je dominirala u prvenstvu Formule 1 u konkurenciji konstruktora, dok je najbolji sportaš s invaliditetom švicarski atletičar Marcel Hug.

Najbolji sportski trenutak je onaj kada je zaigrao igrač Chapecoensea Alan Ruschel. On je preživio avionsku nesreće u kojoj je poginula gotovo cijela ekipa i čelnici brazilskog kluba.