sport
0

Semenya prijeti tužbom IAAF-u?

Totalsport
Švedski dnevnik Expressen tvrdi kako advokati svjetske prvakinje na 800 metara Caster Semenye prijete tužbom Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF) i Južnoafričkom atletskom savezu.

Radi se, podsjećamo, o slučaju 18-godišnje djevojke koja je sasvim neočekivano deklasirala svu konkurenciju na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Berlinu, ali je u središte pažnje došla nakon što je IAAF naredio da se obavi testiranje njezina spola.

Razlog je njezin prilično muškobanjasti izgled, vrlo dubok glas i iznimno nagli napredak rezultata. Čelnici Južnoafričkog atletskog saveza naknadno su priznali da je i prije toga Semenya još u domovini bila testirana na spol, ali su je uprkos tome poslali na SP. Rezultati testiranja spola do danas nisu objavljeni, ali svjetski su mediji donijeli informaciju da je mlada atletičarka hermafrodit.

Zbog štete nanesene njihovoj klijentici, Semenyjini advokati sada prijete da će od IAAF-a tražiti čak 120 miliona dolara odštete, a od nacionalnog saveza 18 niliona. U odvjetničkom se timu, inače, nalazi i Greg Nott, čovjek poznat po tome što je izborio da se njegov klijent, tjelesno hendikepirani južnoafrički atletičar Oscar Pistorius, može takmičiti u konkurenciji zdravih sportaša.

Expressen piše da je u Semenyjinom slučaju još uvijek moguća nagodba, a neovisno o tome svjetska prvakinja planira otići na operaciju, ne samo kako bi se ponovno mogla takmičeti među atletičarkama, već i zbog toga što visoka razina testosterona donosi veliki rizik obolijevanja od raka. Nakon operacije će morati proći između šest mjeseci i dvije godine prije no što će Semenya ponovno moći sudjelovati na takmičenjima kao žena.

IAAF i dalje ne želi komentirati nijedan novi detalj ovoga slučaja.