Dvostruka prvakinja
273

Segmedina Bjelošević: Sanjam Olimpijske igre, sebi sam najveća konkurencija

Piše: D. B.
Segmedina Bjelošević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Segmedina Bjelošević (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dvadesetogodišnja članica Streljačkog kluba Sarajevo Segmedina Bjelošević iza sebe ima odličnu sezonu u kojoj je postala juniorska i seniorska prvakinja BiH. S njom smo razgovarali o ovogodišnjim rezultatima, streljaštvu kao sportu te izazovima koje je očekuju.

Segmedina će po dobrom pamtiti 2017. godinu jer se okitila s nekoliko važnih odličja, kako na ekipnom, tako i na individualnom nivou.

"Veoma sam zadovoljna ovom sezonom, na Kupu BiH ekipno smo zauzele drugo mjesto, dok smo u Premijer ligi BiH osvojile prvo mjesto sa maksimalnih 50 bodova. Ove godine sam prvi put u pojedinačnom plasmanu u juniorskoj konkurenciji zauzela prvo mjesto na Državnom prvenstvu BiH održanom u maju i time završila svoja juniorska takmičenja zbog godina. U seniorkoj konkurenciji Premijer lige BiH također sam prvi put postala prvakinja BiH s prosjekom rezultata 405,2, dok sam u Kupu BiH kao seniorka zauzela drugo mjesto. Također bih izvojila treće ekipno mjesto za juniorke na Međunarodnom takmičenju u Belom Manastiru", izjavila je Bjelošević za portal Klix.ba govoreći o svojim impresivnim rezultatima.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Konkurencije je itekako bilo, ali joj je najvažnije da pobijedi samu sebe.

"Za mene konkurenciju ne predstavlja niko od takmičara, sama sam sebi največa konkurencija. Ako pobijedim sebe, pobijedila sam i sve oko sebe, tako da mi je cilj svaki put da nadmašim svoje prethodne rezultate", rekla je bh. šampionka u streljaštvu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Na svoje medalje je izuzetno ponosna, no, nikad do kraja zadovoljna. Ambicije su sve veće.

"Kao sportista od sebe uvijek očekujem više u svemu, pa i u streljaštvu. Streljaštvo je takav sport u kojem se moramo odreći mnogo toga da bismo uspjeli. Ja sam zadovoljna svojim rezultatima, ali u narednom periodu želim još vece i bolje rezultate. Pored mojih mnogobrojnih medalja, ovo su moje prve titule za prvakinju BiH u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, ponosna sam na njih", kazala je Bjelošević.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Segmedinin plan je jasan, još više rada i još više medalja.

"Planiram nastaviti svakodnevno trenirati i pripremati se za mnogo veca takmičenja. Bez treninga rijetko ko može uspjeti, pogotovo u ovom sportu. Trudit ću se da što više napredujem kako bih u BiH donijela jos mnogo medalja, a u svojoj zemlji se ponovo okitila zlatom, kako u pojedinačnom, tako i u ekipnom plasmanu. Kao i svake godine, u planu imamo mnoga takmičenja u BiH i inostranstvu. I dalje su mi san Olimpijske igre, svjetska i evropska prvenstva, tako da cu dati sve od sebe da ispunim svoje snove i očekivanja", riječi su naše sagovornice.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kao što je slučaj s ostalim sportovima u BiH, finansije su najveća prepreka.

"Za vrhunskog stijelca oprema je veoma skupa. Za ovaj olimpijski sport država nažalost ne izdvaja mnogo novca. Nama je i dalje potreban novac za svu opremu, trebaju nam sponzori. Do njih je jako teško doći, jer streljaštvo u BiH nažalost nije popularno i ne poklanja mu se dovoljno pažnje. Naša oprema se sastoji od zračne puške, streljačke jakne, pantola, cipela i rukavice", istakla je Segmedina.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Pored streljaštva, ona pažnju posvećuje i obrazovanju.

"Što se školovanja tiče, upisala sam Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu. Pored svih obaveza na fakultetu, uvijek stignem doći na trening i trenirati, jer je streljaštvo ipak moja velika ljubav", završila je Bjelošević.