Ovog vikenda
68

Sedmi internacionalni plivački miting "Mladi za mlade" u Sarajevu

Piše: E. B.
Sedmi internacionalni plivački miting "Mladi za mlade" najmasovnije je plivačko takmičenje na našim prostorima koji okuplja veliki broj plivačkih klubova i država učesnica.

Na ovogodišnjem takmičenju očekuje se učešće oko 400 takmičara iz 30 plivačkih klubova i 8 država: BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Mađarska, Kuvajt, Italija, koji će se natjecati u pet disciplina za mušku i žensku katagoriju i na taj način boriti se za vrijedne novčane nagrade.

Organizatori mitinga uz pomoć sponzora obezbjedili su novčane nagrade za prva tri mjesta muške i ženske kategorije. Novčane nagrade za prvo mjesto iznosi po 600 eura, drugo mjesto 300 eura i treće mjesto 200 eura. Pored medalja i novčanih nagrada u okviru programa mitinga planirana je Grand prix trka u disciplini 50 m kraul za mušku i žensku kategoriju za koju je sponzor obezbjedio vrijedne nagrade.

Već sedmu godinu za redom udruženje "Mladi za mlade Sarajevo" i plivački klub "Sport time" u suorganizaciji sa Olimpijskim bazenom Sarajevo organizuju najmasovniji plivački miting koji se ove godine održava pod Generalnim pokroviteljstvom Head grupacije, zbog čega ove godine nosi naziv "Head cup Mladi za mlade". Plivački miting održat će se od 13. do 14. oktobra na Olimpijskom bazenu Sarajevo.

Takmičenje se realizuje u dva dijela, prije podne se plivaju kvalifikacije, a poslijepodne finale takmičenja. Takmičari će imati priliku natjecati se u pet disciplina za mušku i žensku kategoriju i na taj način boriti se za vrijedne novčane nagrade.

Organizatori mitinga uz pomoć kompanije MHS doo obezbjedili su novčane nagrade za prva tri mjesta muške i ženske kategorije. Pored medalja i novčanih nagrada u okviru programa mitinga planirana je Grand prix trka u disciplini 50 m kraul za mušku i žensku kategoriju, a takmičari koji budu imali najbolje isplivano vrijeme u navedenoj utrci osvojit će poklon sportske opreme brenda Head. Nagrađeni će biti i takmičari koji obore državni rekord vrijednim poklon paketom firme Muscle freak.

U ovogodišnjem plivačkom mitingu učešće će uzeti i plivači sa invaliditetom iz plivačkog kluba "Spid", koji su predhdne dvije godine učestvovali i zabilježili sjajne rezultate, ali i veliko oduševljenje publike.

Dokaz uspjeha i kvalitetne organizacije u predhodnih šest godina u kojima je učešće uzelo preko 2.000 takmičara iz 9 država, na kojima je oboren velik broj državnih rekorda, osvojeno 36 novčanih nagrada, te deset Grand prix nagrada. Miting okuplja veliki broj Seniora, odnosno profesionalni plivača što je dokaz kvalitetnog programa mitinga.

Kvalitet uspješnog mitinga potvrđuje i činjenica da je miting od prve godine realizacije uvršten u kalendar FINA-e i LEN-e, te da je podržan od svih relevantnih institucija kao što su: Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Sarajevo te Olimpijski komitete BiH.

Največi plivački miting otvoren je i za javnost, tako da svi ljubitelji plivanja, mogu doći i gledati takmičenje. Cijena ulaznice je 2 KM za cijelodnevni program, a ulaznice se mogu kupiti na ulazu u tribine Olimpijskig bazena Sarajevo.