Zajedničko saopćenje
6

Sedam timova Formule 1 uložilo žalbu na dogovor FIA-e i Ferrarija

F. Z.
Da li je Ferrijev motor bio u skladu s pravilima (Foto: EPA-EFE)
Da li je Ferrijev motor bio u skladu s pravilima (Foto: EPA-EFE)
Sedam od deset timova Formule 1 uložilo je formalni prigovor zbog načina na koji je rješavana kontroverza s Ferrarijevim motorom prošle godine, javio je BBC.

Prošle sedmice je vodstvo FIA-e postiglo dogovor s Ferrarijem nakon što je istražen motor bolida ove ekipe. Ferrarijevi rivali izdali su zajedničko saopćenje i izrazili žestoko protivljenje zbog povjerljivog dogovora FIA-e i Ferrarija. Timovi su najavili da će tražiti potpuno i jasno objašnjenje dogovora koji su postigli Ferrari i FIA.

Potpuno isto saopćenje objavili su Mercedes, Red Bull, McLaren, Renault, Racing Point, Alpha Tauri i Williams, jedine ekipe, osim Ferrarija, koje se nisu oglasile su Haas i Alfa Romeo, a obje ekipe koriste motor italijanskog velikana.

Iz sedam timova Formule 1 poručili su kako su "iznenađeni i šokirani" nakon FIA-inog saopćenja da je postignut povjerljiv dogovor s Ferrarijem i da je istraga okončana. Šokirani su zbog toga što je slučaj zatvoren, a da nema jasnog odgovora na pitanje da li je Ferrarijev motor bio u skladu s pravilima prošle sezone.

"Nakon višemjesečne istrage koju je provela FIA, a nakon upita koje su poslali drugi timovi, snažno se protivimo odluci FIA-e da sklopi povjerljivi sporazum o nagodbi s Ferrarijem kako bi se ova istraga završila. Naša je zajednička obaveza da tražimo potpunu i tačnu objavu o ovom pitanju. To radimo kako bismo osigurali da se prema svakoj ekipi i svim takmičarima postupa pošteno i jednako. To radimo u ime navijača, učesnika i vlasnika u Formuli 1", saopćili su timovi.

Najveće pitanje je da li je Ferrarijev motor u svakom dijelu prošle sezone bio u skladu s pravilima Formule 1. Rivali su sumnjali da Ferrari zaobilazi obavezne senzore protoka goriva kako bi motor postigao bolje performanse.