|

Schumacherov ljekar: Michaelu je ranije oštećena lijeva strana mozga

Schumacherov ljekar: Michaelu je ranije oštećena lijeva strana mozga
7
T
Totalsport
4.1.2014. u 12:16
32
komentara
7

dijeljenja
Schumacherov ljekar: Michaelu  je ranije oštećena lijeva strana mozga Michael Schumacher (Foto: AFP)
Dr. Johannes Peil, šef Sportske klinike u Bad Neuheimu koji je liječio Michaela Schumachera nakon motociklističke nesreće 2009. godine, oglasio se povodom teške zdravstvene situacije bivšeg vozača Formule 1.
U nedavnoj skijaškoj nesreći Schumacher je zbog udarca glavom u kamen oštetio desnu stranu mozga, a dr. Peil kaže da je sedmerostruki svjetski prvak prije četiri godine oštetio i lijevu moždanu polutku.

"Tada je razbijena njegova lijeva kralježnična arterija. Čovjek ima samo dvije, a one između ostaloga opskrbljuju mali mozak", rekao je dr. Peil za Bild.

Mali mozak odgovoran je za motoriku ljudskog tijela, a nakon ovakvih liječnikovih riječi logično se postavlja pitanje koliko je od ranije oštećena lijeva hemosfera Schumacherovog mozga.

"To trenutno nije važno budući je desna kralježnična arterija ostala neoštećena. Samo u akutnoj fazi odmah nakon nesreće bi dodatna arterijska povreda desne strane imala opsežne posljedice."

Bivši vozač Benettona, Ferrarija i Mercedasa već se šesti dan nalazi u umjetno izazvanoj komi u bolnici u Grenobleu, a jučer je navršio 45. rođendan.

Njegovo zdravstveno stanje i dalje je kritično ali stabilno.

Saopćila je to Schumacherova menadžerica Sabine Kehm.

"Michealovo stanje je nepromijenjeno, kritično, ali stabilno. Naglašavamo da sve informacije o njegovom zdravlju, a koje ne dolaze od nadležnih ljekara ili njegovog menadžmenta, nisu valjane i čista su nagađanja", rekla je Kehm.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...