sport
0

SCG, Slovenija, Hrvatska i BiH se dogovorile oko kandidature za košarkaško SP 2010?

Sarajevo-X/B92
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić obavio je razgovore s predsjednicima Slovenije - Janezom Drnovšekom, Hrvatske - Stipom Mesićem i visokim predstavnikom u BiH - Paddyjem Ashdownom.

Postignuta je politička saglasnost da košarkaški savezi četiriju država dovrše svoj dogovor započet u Beogradu i da objave zajedničku kandidaturu za organizaciju SP 2010. godine, saznaje B92. Podsjetimo, Boris Tadić je i bio inicijator ideje o zajedničkoj kandidaturi. Krajnji rok za prijavu ističe 15. oktobra, a u završnoj trci za organizaciju prvenstva 2010. godine nalaze se Francuska, Turska i SCG.

Dnevni list Politika prenosi da je nova, druga runda razgovora košarkaških saveza SCG, Hrvatske, BiH i Slovenije obavljena u Zagrebu i da su poslije tih razgovora samo potvrđene odluke koje su ustanovljene u Beogradu.

U Zagrebu su se sreli generalni direktor Košarkaškog saveza SCG Predrag Bojić, direktor Poduzeća za organizaciju Evropskog prvenstva 2005. u Beogradu Predrag Bogosavljev i trojica generalnih sekretara - Željko Drakšić (Hrvatska), Iztok Rems (Slovenija) i Husein Đelilović (BiH).

"Razgovarali smo o tehničkim detaljima organizacije. Složili smo se manje-više oko svega. Svi smo za to da se zajedničkim snagama suprostavimo Francuskoj i Turskoj, a moramo još sačekati službeno mišljenje naših država", izjavio je Predrag Bojić za Politiku. I Zagreb i Ljubljana i Sarajevo shvataju da je njihova sudbina u rukama Beograda, jer samo glavni grad SCG ima dvoranu s najmanje 15.000 mjesta, što je jedan od uvjeta.

Dogovor na nivou košarkaških saveza je da domaćini četiriju grupa budu Ljubljana, Zagreb, Sarajevo i Novi Sad, a da se finale odigra u Beogradu. Za takmičenje po grupama potrebne su dvorane s najmanje 7.500 mjesta, a takvu u SCG osim Beograda trenutno ima samo Novi Sad.

"Dogovorili smo se da pošaljemo pismo o namjerama Svjetskoj košarkaškoj federaciji, pošto ona zasad ima samo posebnu prijavu Beograda. Tražit ćemo i da nam se produži rok, jer ne možemo bez podrške političara. Izvjesno je da će se sve odigrati vrlo brzo, jer već 4. novembra Fibine komisije će početi obilaziti kandidate", reekao je Bojić.

Sva četiri saveza su se složila da im u slučaju grupne kandidature treba garantovati učešće na prvenstvu. Rok za kandidiranje - 15. oktobra - vjerovatno neće važiti za njih. Odluka o domaćinu bit će donesena 4. ili 5. decembra u Kuala Lumpuru (Maletija).