Forbes
0

Šarapova najbogatija mlada sportistkinja

Sarajevo-x.com
Ruska teniserka Maria Šarapova, koja je dosad osvojila tri grand slam titule, najbogatija je sportistkinja mlađa od 25 godina. Procjenjuje se da bogatstvo 21-godišnje Šarapove vrijedi 26 miliona američkih dolara.

Na Forbesovoj listi najbogatijih mladih slavnih ličnosti Šarapova se našla na trećem mjestu. Prva dva mjesta zauzeli su također sportisti, ali muškarci. Prva je NBA zvijezda LeBron James sa bogatstvom od 38 miliona dolara, a drugi je također košarkaš Kobe Bryant sa 32,9 miliona dolara.

Forbes je listu sastavio istražujući razne izvore prihoda od juna 2006. do juna 2007. godine, uključujući službene plate, bonuse na pobjede, sponzorske ugovore i druge izvore prihoda.

Šarapova je na ovu listu ušla zahvaljujući pobjedi na Wimbledonu nakon koje je potpisala unosne ugovore sa brojnim oglašivačima, a izdvajaju se Sony, Pepsi, Colgate-Palmolive, Nike i Motorola.

Sa samo 17 godina 2004. pobijedivši u finalu Serenu Williams Šarapova je osvojila Wimbledon, 2006. je pobijedila na US Openu, a 2008. je slavila u Australian Openu.