Prestižno takmičenje
791

Sarajlija Damir Stroil pobijedio na tradicionalnom Strongman Euru Cupu u Srbiji

N. K.
Damir Stroil dominirao u Kikindi (Foto: Kikindanews)
Damir Stroil dominirao u Kikindi (Foto: Kikindanews)
Sarajlija Damir Stroil (33) sa svojom spektakularnom snagom osvojio je 19. Strongman Euro Cup koji je održan u Kikindi u Srbiji.

Damir je sjajnim nastupom nadmašio i dvojicu odličnih Poljaka kojima je pripalo drugo i treće mjesto - Jozefa Tomaševskog i Macieja Krzukalu.

"Jedini sam predstavnik BiH u Strongman ligi prvaka, najjačoj na svijetu. Moje prvo Strongman takmičenje i karijera počeli su upravo u Kikindi 2014. godine kada sam osvojio treće mjesto. Bila je to odskočna daska za moju karijeru i profesionalno bavljenje ovim sportom. Peti put učestvujem na takmičenju u Kikindi", rekao je Stroil nakon takmičenja.

Damir Stroil s trenerom Adinom Arnautom
Damir Stroil s trenerom Adinom Arnautom

Damir će za mjesec i po nastupati u Ligi prvaka u Rumuniji, zatim u Turskoj, a krajem godine na Karibima.

Inače, takmičari su se takmičili u šest disciplina. To su vučenje kamiona od 10 tona na 20 metara, nošenje dva kofera od po 145 kilograma, držanje tereta od 25 kilograma neograničeno, nošenje platforme s četiri djevojke, koje ukupno imaju 218 kilograma, dok je težina konstrukcije 105 kilograma, a cijeli teret teži 323 kilograma. Tu su i discipline prevrtanje traktorske gume od 400 kilograma i nošenje tega teškog 220 kilograma između nogu i nošenje buradi teških 110 kilograma i dva kofera od po 90 kilograma.