Nastavili s uspjesima
152

Sarajevski strijelci osvojili 24. titulu prvaka BiH

Klix.ba
U strelištu Zetra se tokom vikenda održalo 25. prvenstvo BiH u gađanju zračnim oružjem za seniore i seniorke.

Nastupili su najbolji strijelci BiH u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a najupješniji su bili članovi SK Sarajevo i SK Geofon iz Teslića.

SK Sarajevo je odbranio dvije titule koje je osvojio prošle godine u diciplini zračna puška za seniore i seniorke, dok su strijelci iz Teslića najbilji u diciplini zračni pištolj.

Na prvenstvu se prvi put gađalo finale po novim pravilima u kojem nakon 12 finalnih hitaca ispada po jedan takmičar dok na kraju ne ostanu zadnja tri strijelca koja se bore za medalje.

U ekipnoj konkurenciji kod seniorki ubjedljivo su pobijedile takmičarke SK Sarajevo Almedina Arnautović, Aida Arnautović i Segmedina Bjelošević, koje su sa pogođenih 1822,3 kruga osvojile novu titulu prvaka BiH ispred takmičarki SK Geofon koje su imale 1803,9 krugova i takmičarki SK Tešanj koje su imale 1782,2 kruga.

Pojedinačno u finalnom gađanju najbolje se snašla mlada takmičarka Nadina Omerbašić iz SK Tešanj koja je u finalu pogodila 243,3 kruga. Drugo mjesto pripalo je Jeleni Bosić iz SK Geofon sa 235,7 krugova. Treće mjesto pripalo je domaćoj takmičarki Aidi Arnautović koja je u finalnom gađanju pogodila 215,6 krugova.

Seniori SK Sarajevo Amar Dizdarević, Nedžad Džanković i Nedžad Fazlija nisu dozvolili nikakvo iznenađenje te su sa pogođenih 1850,0 krugova osvojili 24. titulu prvaka BiH.

Drugo mjesto pripalo je takmičarima SK Geofon koji su imali 1810,2 kruga, a treći su bili članovi SK Visoko koji su imali 1756,1 krug.

Najbolji u finalnom gađanju bio je Matej Rašić iz SK Geofon, koji je imao 244,1 krug i tako slavio ispred domaćih takmičara Amara Dizdarevića sa 243,1 krugom i Nedžada Fazlije sa 220,9 krugova.

U disciplini pištolj najbolji su bili takmičari SK Geofon koji su imali 1668,0 krugova. U sastavu ekipe nastupili su Siniša Petković, Nikola Jovičić i Branko Kovačević.

Takmičari SK Sarajevo su pogodili 1640 krugova što im je bilo dovoljno da osvoje drugo mjesto ispred takmičara SK Mladost Gacko, koji su imali 1627 krugova.

Pojedinačno u finalnom gađanju najstabilnije gađanje je imao Siniša Petković, koji je sa 235,3 kruga slavio ispred Nikole Jovičića, koji je pogodio 229,9 krugova. Treće mjesto pripalo je Ladislavu Kremenjašu koji je pogodio 210,8 krugova.

Za organizaciju Državnog prvenstva po pravilima i standardima Svjetske streljačke federacije bili su zaduženi aktivisti SK Sarajevo.