Američki fudbal
102

Sarajevski Spartanci u prvom BH Bowlu savladali tuzlanske Saltminerse

Klix.ba
Hladna i maglovita nedjelja na pomoćnom terenu stadiona Koševo je bila mjesto historijskog odigravanja prvog finala BH Bowla u američkom fudbalu.

U 12 sati su se sastale ekipe Sarajevo Spartans i Tuzla Saltminers, koje su provele jesen u zajedničkoj ligi sa hrvatskim klubovima te su godinu truda i rada priveli kraju odličnom utakmicom na pomoćnom terenu stadiona Koševo.

Iako su Saltminersi ekipa koja je jako brzo napredovala i ove godine odigrala čak 10 utakmica, posebno uzevši u obzir da postoje nešto više od godinu dana, nisu se mogli oduprijeti iskusnijim Spartansima.

S druge strane, Spartansi su se oslanjali na svoju ofanzivnu liniju koja je svoj posao odradila odlično i omogućila domaćinima vodstvo od 28:0 već na poluvremenu utakmice. Drugo poluvrijeme je bilo prilika za mlađe igrače oba tima da osjete draž ovog sporta i pokažu na čemu su radili tokom protekle sezone.

Konačan rezultat je bio 36:6 za Sarajevo Spartanse. Utakmica je obilovala odličnim akcijama s obje strane linije. Linija napada i odbrane Spartansa je, kako smo već rekli, dala sve od sebe, dok su se u napadu i pozadini odbrane istakli Tony Gotovac sa četiri touchdowna, kao i Dženan Brigić sa presječenom loptom u odbrani. S druge strane, svoj maksimum je dao Jasmin Salihović, koji je postigao jedine poene za tuzlanski tim.

Iako je u nedjelju bilo hladno, na tribinama je bio prisutnan značajan broj gledalaca te je posebno bitno naglasiti su na finalu bili gosti iz Banja Luka Rebelsa, novog tima američkog fudbala u BiH. U sljedeću godinu timovi ulaze sa još većim optimizmom pa se očekuju i bolji susreti u 2019. godini.

Svi koji se žele okušati u ovom sportu imaju priliku javiti se klubovima u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Bijeljini.