Hrvatska football liga
54

Sarajevski Spartanci pobijedili Greenhornse u Bjelovaru

Piše: D. B.
KAF Sarajevo Spartans upisao je pobjedu u 3. kolu Hrvatske football lige protiv ekipe Bjelovar Greenhorns.

Za Sarajlije se put od 756 kilometara u jednom danu itekeko isplatio, posebno imajući u vidu da su se morali susreti sa ekipom koja ima isti omjer pobjeda i poraza kao i Spartanci (1-1) te da će ishod utakmice ovisiti o odličnim odbranama oba tima.

Ekipe su uspjele odbraniti svoje end zone cijelo prvo poluvrijeme te se na prve poene moglo računati tek na kraju treće četvrtine kad su Spartanci zahvaljujući svojoj odličnoj trkačkoj igri poveli sa 6:0. Odbrana gostujućeg tima je bila na vrhuncu zadatka pa su dvije presječene lopte napada Bjelovara u posljednjoj četvrtini omogućile Spartancima da postignu još dva polaganja i postave konačan rezultat od 20:0.

Utakmica se odigrala na Gradskom stadionu u Bjelovaru, a domaći su bili na visini zadatka u promociji i osiguravanju odličnih uvjeta za odigravanje jedne utakmice američkog fudbala.

Fer i korektnu utakmicu uz obostrano poštovanje, ekipe su iskoristile kako bi postale dijelom pokreta podizanja svijesti o karcinomu dojke te skrenule pažnju na sve veći problem koji ova bolest predstavlja u našem društvu.

Prema zvaničnim podacima u Hrvatskoj od ove bolesti godišnje oboljeva više od 2.500 žena, dok je u Bosni i Hercegovini taj broj nezvaničan i radi se o pretpostavci da više od 500 žena svake godine izgubi bitku protiv ove opake bolesti.

Iako se radi o maloj gesti, obje ekipe se nadaju većim naporima u zajedničkom kreiranju korisnog i odgovornog društva pa su istakle svoju spremnost da budu na strani onih kojima ova bolest čini život težim.

Spartanci su izrazili zahvalnost Bjelovar Greenhornsima na ideji i inicijativi, kao i pokretu Race for the Cure BiH na saradnji, koja će se nastaviti u što skorijem periodu.