Utakmica američkog fudbala u BiH
172

Sarajevo Spartansi igraju protiv Sofia Bearsa iz Bugarske

FENA
Na stadionu Otoka u subotu, 23. juna u 15.00 sati bit će odigrana prva utakmica američkog fudbala u Bosni i Hercegovini.

Susret će odigrati prvi klub američkog fudbala u BiH - Sarajevo Spartans i Sofia Bears iz Bugarske.

Utakmica će biti odigrana pod pokroviteljstvom Općine Novi grad Sarajevo u sklopu manifestacije "Novigradski dani".

Prema najavama uprave kluba, početni udarac na utakmici izvest će ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick Moon. Osim američkog, potvrđeno je i prisustvo ambasadora Bugarske Angela Angelova.

"Klub američkog fudbala (KAF) Sarajevo Spartans postoji više od godinu dana, a sa početkom ove godine je upisan u registar udruga u Federaciji BiH, te je i službeno počeo da radi sa sjedištem u Sarajevu. Članovi kluba su igrači mahom studentskog uzrasta a broj članova svakodnevno je u porastu. Treninge pored domaćeg vode i američki treneri Jarred McAfee i Metthew Carver", saopćeno je iz kluba.

Klub američkog fudbala Sarajevo Spartans će do kraja godine odigrati još jednu međunarodnu i prijateljsku utakmicu, te izvršiti veliki broj prezentacija ovog sporta u srednjim školama Kantona Sarajevo, a sa ciljem promocije i ohrabrenja mladih ljudi da se počnu baviti ovim sportom, navodi se u saopćenju.