sport
1

Sarajevo Sberbank polumaraton 2013 i NATO Fun Run 4K

Klix.ba
Nevladina organizacija “Marathon” Sarajevo će i ove godine organizovati najmasovniju sportsku manifestaciju međunarodnog karktera u BiH - 7. Sarajevo Sberbank polumaraton i Nato Fun Run 4K.

Polumaraton (21,1 km), koji će proći kroz najljepše dijelove grada Sarajeva, će se održati 15.9.2013. sa početkom u 9h ispred BBI centra. Uz kratku i zabavnu trku građana od 4 km Nato Fun Run, koja će startati u isto vrijeme kada i polumaraton, očekuje se ukupno 1000 učesnika iz 25 zemalja.

Ovaj sportski projekt je organizovan povodom Međunarodnog dana bez automobila, i tako doprinosi jačanju ekološke svijesti. Važan element tokom ove manifestacije će biti i borba sportom protiv dijabetesa kao i promocija zdravog i aktivnog života naših sugrađana jer organizatori žele doprinijeti građenju zdravijeg i modernijeg okruženja. U tu svrhu posebno je korisna kratka i zabavna rekreativna trka Nato Fun Run 4km koja je dostupna i otvorena za sve.

Sportske manifestacije poput ove su višedecenijska praksa u svim modernim zemljama, te okupljaju i do 50.000 trkača, odnosno oko 100.000 posjetilaca, za samo jedan vikend, što čini ovakve projekte iznimno efikasnim sredstvom za poboljšanje imidža i ekonomskog razvoja. Zahvaljujući ovom projektu Sarajevo će zabilježiti preko 1000 noćenja tokom polumaratonskog vikenda.

Cijeli projekt je i humanitarnog karaktera jer će ostvareni prihod biti doniran udruženju “Centar za kreativno odrastanje” koje finansira školovanje djece sa zdravstvenim problemima i koja žive u ekstremno teškim uslovima širom BiH.

Polumaraton će proći kroz slijedeće dijelove grada gdje će saobraćaj biti parcijalno obustavljen u Nedelju 15.09 od 08h do 12h: BBI Centar– Alipašina ulica – Stadion Koševo i Jezero – Marijin Dvor - Vilsonovo Šetalište – Obala Kulina bana – Aleja ambasadora (Bentbaša) – Sebilj – Vječna Vatra – BBI Centar.

Broj može se podići u BBI centru na trećem spratu, 13.09. i 14.09. od 12:00 do 20:00 h.

Generalni sponzor polumaratona je Sberbank a NATO je generalni sponzor Fun Run trke.

Značajnu podršku cijelom projektu pružaju: Coca Cola Hellenic BiH, Grad Sarajevo, Bimal, Posao.ba, Novo Nordisk, Vlada kantona Sarajevo, općine Centar i Novo Sarajevo, Mercator BH, Francuska Ambasada, EUFOR, BBI centar, Peugeot, iNovine, Hotel Bristol Sarajevo, Iso sport, Vindija, Ecoton, Guma Pro i Ambasada Kraljevine Velike Britanije.

Posebnu podršku pružio je portal Klix.ba.

Po uzoru na najbolje svjetske prakse, svi koji završe polumaraton će dobiti posebno dizajniranu finišersku medalju, specijalnu majicu i osvježavajući paket. Predviđeni su i pokloni za finišere Nato Fun Run trke.

Cijena startnine za polumaraton je najniža u Evropi i iznosi 15 eura ili 30 KM. Cijena startnine za “Fun Run” iznosi 2 eura ili 4 KM.

Više informacija na oficijelnoj web stranici www.sarajevomarathon.ba.