Plodovi EYOF-a
133

Sarajevo, Istočno Sarajevo i OK BiH nominovani za nagradu "Diplomatska aktivnost godine"

K. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Evropski olimpijski komitet je objavio da su gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, kao i Olimpijski komitet BiH, nominovani za nagradu "Diplomatska aktivnost godine", koja se dodjeljuje u okviru Međunarodnog foruma "Mir i sport".

Olimpijski komitet BiH, Sarajevo i Istočno Sarajevo su nominirani zbog organizacije 14. Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF) u februaru ove godine.

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada bit će održana 12. decembra u Monacu, pod pokroviteljstvom princa Alberta II od Monaca.

"Ovaj EYOF obilježio je historijski trenutak za BiH, ilustrirajući spremnost svih strana da mir i prijateljstvo prihvate sportom i da zajedno rade na svjetlijoj budućnosti. Ukupno je 911 sportaša iz 46 evropskih nacionalnih olimpijskih odbora učestvovalo u događaju za najbolje sportiste u Evropi između 14 i 18 godina", navodi se u saopćenju Evropskog olimpijskog komiteta.

Na otvaranju EYOF-a su prisustvovali tadašnji predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović. Kao rezultat toga, poslana je smislena poruka mira, u kojoj su se trojica političara pridružila sportašima tokom ceremonije zatvaranja kako bi učestvovali u kampanji "#WhiteCard", ističući važnost sporta u promicanju mira, navedeno je. Podsjećaju da je EYOF bio prvi multisportski događaj organizovan u BiH nakon rata.

Pružio je lokalnim zajednicama priliku da se ujedine u zajedničkom slavlju sporta, mladosti i mira. Sarajevo i Istočno Sarajevo također su dobili Plamen mira kao simbol svjetlije zajedničke budućnosti svih učesnika. Tamo gde je nekada postojala snažna sportska kultura, vrhunac sa Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine, rat je uništio veći dio infrastrukture, uključujući sportske sadržaje, uskraćujući čitavoj poslijeratnoj generaciji mogućnost da se bave sportom. EYOF nije samo lokalnim zajednicama pružio jedinstvenu priliku za pomirenje, već i priliku za obnovu sportskih prostora i druge infrastrukture.

Godišnje nagrade "Mir i sport" se od 2008. godine dodjeljuju organizacijama i pojedincima koji su dali izvanredan doprinos miru, dijalogu i društvenoj stabilnosti u svijetu kroz sport. Od određenih terenskih programa do globalnih inicijativa, pobjednici su vodili projekte koji su simbolika sportskog kapaciteta za mirenje podijeljenih ili suprotstavljenih zajednica.

"Ove godine primili smo neviđen broj prijava za nagrade "Mir i sport", pokazujući sve veću uključenost u pokret za sport. Osvajanje ove nagrade prevazilazi osvajanje trofeja. Pobjednici su inspiracija ostalim učesnicima za ono što sport može postići na globalnoj sceni", rekao je Joël Bouzou, predsjednik i osnivač Fondacije "Mir i sport".