sport
60

Sarajevo domaćin svjetskog kupa u powerliftingu po GPC pravilima

Klix.ba
Svjetski kup u powerliftingu po GPC pravilima bit će održan u Sarajevu 1. i 2. aprila u kongresnoj sali hotela Radon Plaza.

Tih dana Sarajevo, kao domaćin ovog takmičenja, će biti centar sportskih dešavanja i fokus velikog broja svjetskih medija. S obzirom na veliki značaj koji ovo takmičenje u svijetu powerliftinga ima, očekuje se veliki broj učesnika.

Powerlifting je individualni sport snage, koji uključuje 3 discipline: čučanj, potisak sa klupe (bench press) i mrtvo dizanje. Cilj ovog sporta je podići što veću kilažu na sve tri discipline kroz tri pokušaja za svaku discipline, pri tome poštujući jasno određena pravila i sudijske odluke.

Organizatori ovog svjetskog takmičenja su Fitness klub Shark i Klub 300 iz Sarajeva. Svojim su predanim radom, rezultatima i odricanjem uspjeli da obezbijede da Sarajevo bude domaćinom ovog takmičenja.

"Izuzetna nam je čast što smo uspjeli u svom cilju, a to je da ovo veliko takmičenje dovedemo u Sarajevo. Ovaj sport zahtjeva izuzetnu volju, odricanje, predanost i kontinuirani rad na svom tijelu i svojoj mentalnoj snazi. Veliko nam je zadovoljstvo što smo domaćini jer je ovo svakako jedan od značajnijih rezultata kako za nas koji se bavimo ovim sportom, tako i za Bosnu i Hercegovinu", izjavio je Elmedin Hećo, jedan od organizatora ovog takmičenja.

Za ovo takmičenje vlada veliki interes, značajna imena ovog sporta su najavila svoje učešće i ovo će biti svojevrsna predstava za sve zaljubljenike u powerlifting. Prijave za ovo takmičenje traju do srijede, 15.marta 2017. godine, a nakon čega će se izvršiti klasifikacija, te razvrstavanje prema kategorijama.

"U cilju jačanja konkurencije i takmičarskog duha unutar samih kategorija odlučili smo da sve takmičare svrstamo u tri godišnje kategorije. Ovim želimo omogućiti da se takmičari svrstaju i izađu u onoj kategoriji u kojoj imaju konkretnu konkurenciju i u kojoj će se morati potruditi za plasman. Svrha ovog sporta je konstantno prepoznavanje i definisanje ličnih granica i njihovo probijanje", riječi su Sanela Đalića iz Kluba 300.

Ovo takmičenje je prilika da podržimo naše sportiste i svojom podrškom budemo dodatna snaga koja im je potrebna. Takmičenje se održava u kongresnoj Sali hotela Radon plaza 1. i 2. aprila u periodu od 9 do 20 h.