sport
2

Sarajevo domaćin Evropskog stonoteniskog turnira za juniore i kadete

FENA
Emina Hadžiahmetović
Emina Hadžiahmetović
Sarajevo će biti domaćin Evropskog stonoteniskog Top 10 turnira za kadete i juniore od 20. do 22. septembra u dvorani Skenderija, odlučila je Evropska stonoteniska federacija (ETTU).

Ovu informaciju danas je u dopisu predstavnicima Stonoteniskog saveza BiH prenio predstavnik ETTU Roman Pleše, koji je jučer bio u posjeti glavnom gradu BiH gdje je obavio inspekciju objekata i sportskih borilišta.

"Obišavši kompletno zdanje Skenderije ugodno sam iznenađen stanjem i funkcionalnošću legendarnog zdanja te vam s posebnim zadovoljstvom saopćavam vijest da je tehnička inspekcija u potpunosti zadovoljna i da je Stonoteniski BiH dobio organizaciju Evropskog Top 10 turnira", navodi se u Plešeovom dopisu, koji zbog obaveza nije mogao da prisustvuje današnjoj konferenciji za novinare.

Organizacija ovako važnog događaja uveličat će proslavu 40. godišnjice održavanja Svjetskog stonoteniskog prvenstva u Sarajevu Stens.

"Sve je već spremno za održavanje, ostali su sitni tehnički detalji", izjavio je Anes Alić, direktor stonoteniske reprezentacije BiH, i dodao da će BiH kao domaćin takmičenja imati po jednog predstavnika u sve četiri kategorije.

Za sada je jedino poznato da će nastupiti Emina Hadžiahmetović, najbolja bh. juniorka, od koje se očekuju i najbolji rezultati na Topu 12. Hadžiahmetović je ovo posljednja sezona u juniorskoj konkurenciji i prilika da je okonča na najbolji način.

"Dat ćemo sve od sebe da se što bolje pripremimo za ovo takmičenje. Emina Hadžiahmetović, kojoj je ovo posljednja sezona u juniorskoj konkurenciji, imat će priliku da dobrim plasmanom na ovom takmičenju izbori nastup na svjetskom prvenstvu za juniore u novembru. To bi joj svakako bila kruna juniorske karijere, s obzirom na to da još nikada nije nastupala na SP-u", kazala je njena trenerica i selektorica reprezentacije Amela Hadžiahmetović.

Za sad još nije poznato ko su ostali takmičari koji će predstavljati BiH u konkurenciji juniora te kadeta i kadetkinja. Osim organizacijom Top 10 turnira, Sarajevo će 40. godišnjicu Stensa obilježiti i Balkanskim prvenstvom za igrače do 21 godine .

Bit će to prilika da se na jednom mjestu sastanu svi koji su na bilo koji način učestvovali u organizaciji najvećeg stonoteniskog takmičenja koje je održano 1973. u Sarajevu.

Balkansko prvenstvo bit će održano od 28. augusta do 1. septembra, a tehnički organizator je STK Stad.