sport
6

Sarajevo: Djevojke danas trče protiv diskriminacije

FENA
Udruženje “Marathon” Sarajevo danas po prvi put organizira trku samo za pripadnice ljepšeg spola pod nazivom “Djevojke na trčanju”, čiji start će zvanično označiti Anne Vibeke Lilloe, ambasadorica Norveške u Bosni i Hercegovini.

Trka u dužini tri kilometra će biti održana u Vilsonovom šetalištu s početkom u 18.00 sati ispred hotela Bristol Sarajevo. Očekuje se učešće gotovo tri stotine djevojaka, a startni broj se može podići u nedjelju od 16.30 do 17.55 sati u zoni starta i cilja, pored ljetne bašte hotela Bristol.

"Naš novi projekt "Djevojke na trčanju" organiziramo po uzoru na sportske događaje ovog tipa koji se godinama dešavaju u modernim zemljama i okupljaju izuzetno veliki broj učesnica. Glavni cilj trke je da se promovira zdrav i aktivan način života žena, ali da ujedno bude i sredstvo u borbi protiv diskriminacije i predrasuda u našem društvu. Kao i svi naši drugi projekti i ovaj je humanitarnog karaktera, kompletan prihod od startnine će po okončanju trke biti dat u humanitarne svrhe", istakao je Erol Mujanović, izvršni direktor udruženja Marathon Sarajevo, naglasivši da je trka dovoljno kratka da se može preći i hodom, prigodna i za dame koje ne treniraju redovno.

Sve učesnice na poklon će dobiti Garnier kozmetičke proizvode, kao i posebno dizajniranu majicu “Djevojke na trčanju”.

Pobjednica će osvojiti i vrijedan sat za trčanje marke Garmin. Isti poklon je predviđen i za najbržu učesnicu trke iz škole trčanja "Klix", koju je ove godine osnovalo i pokrenulo udruženje "Marathon".