Prisjećanje na Olimpijadu u Barceloni
47

Saračević: Niko na svijetu mi ne bi mogao uzeti zastavu BiH

Piše: D. Brkić
Prošlo je dvadeset godina otkako su sportisti nezavisne Bosne i Hercegovine prvi put nastupili na Olimpijskim igrama. Olimpijske igre u Barceloni, 25. po redu, ostat će zauvijek upisane u našim sportskim analima kao igre na kojima su se sportisti iz ratne BiH predstavili svjetskoj javnosti.
Zlatan Saračević (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Zlatan Saračević (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Čast da nosi zastavu, tada sa ljiljanima, imao je atletičar iz Tuzle Zlatan Saračević. Kada se korpulentni Saračević pojavio pred 120.000 ljudi na Olimpijskom stadionu Montjuic uslijedio je gromoglasan aplauz, a reditelj prijenosa je u dva navrata kadrirao naš tim.

"Kada smo došli u Olimpijsko selo na jarbolu se vihorila improvizovana zastava BiH. U Barcelonu smo ponijeli samo dvije zastave sa ljiljanima. Jednu smo podigli u Olimpijskom selu, a drugu smo čuvali za ceremoniju svečanog otvaranja. Nikada neću zaboraviti kako je taj dan u Barceloni temperatura bila oko 40 stepeni celzija, ali kada sam trebao izaći sa zastavom BiH pred gledaoce i tv auditorij mene je obilio hladan znoj. Digao sam zastavu koliko sam mogao, a siguran sam da mi je u tim trenucima niko na svijetu ne bi mogao uzeti iz ruke. Mogli su je uzeti, ali da mi odsjeku ruku", prisjeća se historijskih dana Zlatan Saračević, najbolji sportista Tuzle u prošlom stoljeću.

Saračević se prisjetio i načina na koji je stigao do Barcelone i postao dio reprezentacije BiH. Bio je u Zagrebu na internacionalnom turniru, a u junu 1992. godine vraćao se u Tuzlu.

"U tim trenucima je pala Posavina, tako da sam mogao doći do Bosanskog Broda. Vratili su me s granice, a po povratku u Zagreb sam razgovarao sa Anrunom Vrdoljakom, tadašnjim predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora. HOK nam je platio smještaj u Splitu, a ja sam se priključio drugim bh. olimpijcima Kadi Delić, Mehmedu Skenderu, Draganu Mustapiću, Anji Margetić, Janku i Nataši Gojković. Iz Splita smo preko Rijeke stigli u Ljubljanu, odakle smo, zahvaljujući Sabahudinu Vugdaliću, krenuli zajedno sa Olimpijskom reprezentacijom Slovenije put Barcelone", prisjeća se Saračević.

U tuzlanskom naselju Slatina, Zlatan Saračević je niz godina vlasnik prodavnice simboličnog naziva Barcelona. Uskoro će ponovo na Olimpijadu. Kao trener Zemire Aljić iz Živinica bit će sudionik Paraolimpijskih igara.