Spašavanje tradicije
178

Šampioni skokova sa Starog mosta otvorili školu za nove pobjedničke laste

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Šampioni skokova sa Starog mosta u Mostaru večeras su u prigodnu svečanost otvorili školu skokova za buduće mostarske laste.

Predsjednik kluba skakača u vodu Mostari Semir Drljević Lovac ističe je otvaranje škole skokova zadnji vapaj za spašavanjem tradicionalne mostarske laste.

Očuvanje tradicije

''U zadnjih deset godina, pa i više provodi se jedna sistematska kampanjama uništavanju Neretve i naše tradicije. Zadnjih deset godina vidimo, da 1.6. počinje kampanja i šire se informacije da je Neretva bakteriološki neispravna, da je zabranjeno kupanje i da se može dobiti meningitis'', kaže Drljević.

Naglašava da se zbog toga mlade generacije prestale skakati s pećina u Neretvu da bi se pripremali za skokove sa Starog mosta, tako da u po njegovim riječima za skokove s UNESCO-ovog na daleko poznatog spomenika ostali samo oni koji su bili juniori prije deset godina.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Naši skokovi nisu klasični. Svi naši treninzi bili su na Neretvi, na skakaonama i bilo je masovno. Sad sreća pa imamo šampione skokova sa Starog mosta koji hoće da uče mlade i koji su se zauzeli za to da odgoje nove generacije", zaključuje Drljević.

Okupljeni mostarski šampioni

Školu skokova planirala se već druže vrijeme, kaže Lorens Listo koji je je prošle godine u skokovima sa Starog mosta osvojio trinaestu pobjedu i dosegao rekord legendarnog Emira Balića, te se tada oprostio od daljnjih takmičenja.

No, kako je kazao od skokova sa Starog mosta se nikada neće oprostiti, nego se sad još više posvećuje očuvanju njihove tradicije sa željom da odgaja nove šampione kojima će se, baš kao i njemu prilikom leta u Neretvu s luka najljepšeg mosta diviti cijeli svijet.

Bez podrške vlasti

''Mi iz kluba skakača u vodu Mostari odlučili smo se praviti školu skokova, ali nekako nam je interni dogovor bio da ja uključim aktivnije kad prestanem da skačem. Tako nakon što sam se ja oprostio od skokova 2019. godine odmah smo krenuli.No, moram priznati da nije bilo lako stvarno. Ja sam mislio da će to ići puno lakše, ali nismo naišli na odaziv institucija da nam pomognu, jer treba napraviti skakaonicu, djeci nabaviti majice drugih niz stvari. Samo nam je jedan mali iznos dalo ministarstvo sporta i pomogao nam je Sportski savez grada Mostara, dali su nam termine da treniramo s djecom u Gradskoj banji'', kaže Listo.

Okupilo se oko 30 mališana, koji će srijedom i petkom u 19 sati učiti od onih najboljih.

''Svi smo uključeni i svima nam je ovo jako važno'' , kaže Listo navodeći kako su uključeni svi šampioni u ovu priču. Među njima su uz Listu i Arman Puzić, Samir Zukanović, pa čak i legendarni Emir Balić koji je bio posebno emotivan zbog ove svečanosti.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

'' Ovo se trebalo desiti prije 60 godina, i više. Vjerujete da bi do danas sigurno imali olimpijsku pobjedu u figurativnim skokovima'', kazao je Blaić.

Podrška Red Bulla

Da se radi o značajnom projekt kako mostarski šampioni naglašavaju unatoč ignoriranju vladajućih struktura, njihova misija je prepoznata. Tako se uključio Red Bull , koji je kako kažu prepoznao da je tradicija mostarske laste ugrožena.

Napravili su projekt za pećinu Duražik, koja će biti profesionalna skakaonica , kakvu tvrde skakači nema nigdje u regiji.

''Mostar bez skokova je kao i Mostar bez Strog mosta'', stav je mostarskih skakača koji su se posvetili očuvanju adrenalinske atrakcije koja se u gradu na Neretvi održala 453 puta do sada.

Skokovi sa Starog mosta svake godine se održavaju zadnje nedjelje u sedmom mjesecu uz bogate popratne sadržaje, te okupljaju brojne goste iz svih krajeva svijeta, ali i putem medija Mostar stavljaju u središte svjetskih zbivanja.