Bh. vaterpolista
80

Salko Pašić: SWAT želi trofej ove sezone, navijači će imati šta vidjeti

Piše: D. B.
Salko Pašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Salko Pašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. vaterpolista Salko Pašić uspješno se oporavio od povrede te će u narednoj sezoni nastupiti za novoformirani klub pod nazivom SWAT. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o pripremama za početak nove sezone, Vaterpolo lige Kantona Sarajevo za seniore te pomacima koje vaterpolo pravi u BiH.

Pašić je kao najbolji vaterpolista iz prošle godine doživio neugodnu povredu, ali se polako vraća u formu.

"Imao sam frakturu pete metatarzalne kosti u stopalu, a to je kost koja jako sporo zarasta i zahtijeva mirovanje od gotovo dva mjeseca. Bio je to težak period za mene, jer sam morao ležati i mirovati, a navikao sam na brz ritam života i svakodnevni trening. Sada je to sve iza mene, vratio sam se na plivalište i punom snagom treniram s timom", izjavio je Pašić.

Pripreme za novu sezonu traju već tri mjeseca u nešto boljim uslovima, ali je Salko zbog povrede počeo trenirati sredinom januara.

"Naš tim je započeo pripreme početkom decembra kada smo se i okupili, ali sam se ja priključio tek u januaru, sredinom mjeseca. Najviše treniramo u bazenu, ali imamo i treninge u teretani. Na početku smo samo plivali i radili na tehnici, vremenom smo se 'uplivali' te sada pred početak lige radimo na taktici. Moram istaći da ove godine imamo proširen prostor za treninge. Dobili smo dovoljno velik dio bazena za normalno treniranje, što će utjecati na poboljšanje kvaliteta", rekao je naš vaterpolista.

U novoj sezoni će nastupati za novoformirani klub SWAT, koji ima visoke ambicije.

"Početkom 2018. godine je formiran novi klub SWAT, koji je nastao spajanjem dva najuspješnija sarajevska vaterpolo kluba, a to su PV Akademija B i VK Torpedo Sarajevo. Cilj novoformiranog kluba je da u glavni grad BiH 'dovede' Jadransku ligu. Mislim da je ovo bio pravi potez čelnika oba kluba, jer sada Sarajevo praktično ima najtrofejniji vaterpolo klub s dobrom podlogom, visokim ambicijama i svijetlom budućnosti", kazao je Pašić.

Vaterpolo liga Kantona Sarajevo za seniore počinje uskoro, a u njoj će se takmičiti dva nova kluba.

"Liga za seniore počinje početkom aprila, a za mlađe kategorije sredinom marta. Ove godine će u ligi nastupiti VK Borac Banja Luka i HVK Jadran Neum. Smatram da je ovo odlična stvar za razvoj vaterpola. Utakmice će biti bolje i zanimljivije, a sam kvalitet lige na višem nivou. Igrat ćemo svakog vikenda na Olimpijskom bazenu Otoka. Pored ove lige, igra se i državna liga kao i svake godine, državni i federalni kup, a tu su i ostali kupovi i turniri na kojima se klub odluči takmičiti", riječi su našeg sagovornika.

Cilj SWAT-a su trofeji, a Salko je odlučan dati svoj doprinos da se to ostvari.

"Iako nisam prošao kompletne pripreme s timom, mogu reći da ću biti u potpunosti spreman za ligu. Počeo sam s treningom prije nego što sam trebao zbog oporavka, ali sam želio što prije to ostaviti iza sebe, ojačati svoje tijelo i pripremiti se za napore. Ne razmišljam o tome da li ću ponovo biti najbolji igrač lige, fokusiran sam na treninge i timski rad sa saigračima u koje vjerujem. Nadam se trofeju i ove godine", istakao je Pašić.

Interes za vaterpolo u BiH je sve veći.

"Interes konstantno raste. Našim navijačima obećavamo trud i zalaganje na svakoj utakmici do posljednjeg atoma energije. Nadam se da će svaka utakmica u novoj sezoni biti dobro posjećena, siguran sam da će oni koji dođu imati šta vidjeti", završio je Pašić.