15. kolo
99

Salines i Mostar nižu pobjede, Centar pokleknuo protiv Brotnja

Klix.ba
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon 15 odigranih utakmica u Premijer futsal ligi Bosne i Hercegovine, jasno je da će se za prva dva mjesta boriti Salines i Mostar, koji su i u ovom kolu ubilježili pobjede protiv svojih protivnika, te su se tako odvojili na tabeli od ostatka lige.

Derbi je odigran u Sarajevu, gdje je Centar ugostio Brotnjo, a velika tri boda osvojio je i Seljak, pobjedom u Popovom polju protiv Belog anđela. Ovaj meč završen je rezultatom 4:3 za tim iz Livna, a u ostalim mečevima postignuti su sljedeći rezultati: HFC Zrinjski – KMF Tango 2:2, KMF Beli Anđeo – MNK Seljak 3:4, FC Salines – MNK Sloga GV 6:3, FC Centar ZAMM mC – MNK Brotnjo 3:4 i FC Mostar – MNK Kaskada 5:2.

U 16. kolu sastaju se: KMF Tango – Mostar SG, MNK Kaskada – FC Centar ZAMM mC, MNK Brotnjo – FC Salines, MNK Sloga – KMF Beli Anđeo i MNK Seljak – HFC Zrinjski.

HFC Zrinjski – KMF Tango 2:2

Derbi začelja u Premijer futsal ligi BiH odigran je u Mostaru, gdje je Zrinjski ugostio Tango, koji se grčevito bori za opstanak.

Svoju borbu prenijeli su i na teren, gdje su odigrali jedan od boljih mečeva u ovoj sezoni i na kraju su nagrađeni bodom, koji bi im mogao biti itekako važan u borbi za premijerligaški status.

Nakon dugog ispitivanja snaga, gosti su poveli 1:0 i to pogotkom Mulage Karića, nakon sjajne asistencije petom Slobodana Eleza.

Ipak, pred kraj provg dijela utakmice domaći uspijevaju poravnati, a pogodak postiže Damir Livaja.

I u drugom dijelu susreta igralo se oprezno s obje strane, a trenutak nepažnje domaće odbrane u 27. minuti iskorištava Slobodan Elez i postiže novi gol za vodstvo Tanga. Elez je presjekao loptu, potom se u driblingu oslobodio dva igrača te postigao fantastičan gol za 1:2.

Međutim, kao i u prvom poluvremenu, domaći u samom finišu postižu pogodak za poravnanje preko Ivana Perića, koji Zrinjskom donosi bod.

Tango je u ovom susretu igrao prilično oslabljen, bez Ščepanovića i Minića, a nakon dugo vremena zaigrali su Čampara i Arsenijević, koji su svojim iskustvom doprinijeli veoma dobroj predstavi tima iz Vojkovića.

FC Salines – MNK Sloga GV 6:3

Tuzlaci iz kola u kolo podižu svoju formu i u proljetnom dijelu sezone jednostavno su nezaustavljivi. Snagu jarčeva u 15. kolu osjetila je ekipa Sloge, koja je Mejdan napustila poražena 6:3.

I treću utakmicu zaredom Sloga je imala prednost protiv svojih protivnika, ali je nije uspjela zadržati. Međutim, za razliku od mečeva protiv Mostara i Centra, tim iz Gornjeg Vakufa u Tuzli se pitao za malo toga uprkos vodstvu, do kojeg su stigli nakon pogotka Petaka iz 10. minute. To kao da je probudilo domaće, koji do kraja poluvremena postižu čak pet pogodaka.

Već u 11. minuti bilo je 1:1, nakon što su domaći odigrali nekoliko sjajnih pasova, a mrežu u loptu poslao je Matijević.

Na semaforu je i dalje bila 11. minuta kada je Salines stigao i do drugog pogotka, a Delić je loptu iz mreže morao vaditi nakon udarca Marinkovića.

U 12. minuti već je bilo 3:1. Sudije Kečo i Railić dosudile su prekršaj za Salines, a slobodan udarac izveo je Šešelj i pogodio mrežu Sloge.

Ni tu nije bio kraj mukama gostiju, s obzirom na to da se već u 14. minuti u listu strijelaca upisao i Nermin Kahvedžić, koji je odlično pratio akciju svojih saigrača i poslao loptu u mrežu, a onda je za visokih 5:1 pogodio Srđan Ivanković, čime je postavio i rezultat prvog dijela.

U nastavku igre tempo je malo opao, što je bilo i razumljivo, s obzirom na visoko vodstvo domaćih, koji su u 25. minuti postigli novi pogodak preko Srđana Ivankovića.

Minutu poslije njegovog gola, u listu strijelaca ponovo se upisao Petak za smanjenje vodstva na 6:2, a konačan rezultat 6:3 u 31. minuti postavio je Elmir Turić.

FC Centar ZAMM MC – MNK Brotnjo 3:4 Derbi kola u Sarajevu odigrali su Centar i Brotnjo, koji je s velikim optimizmom stigao na ovo gostovanje, iako je prethodna dva duela u prvenstvu i Kupu poražen od Sarajlija.

Da njihov optimizam nije bio bez pokrića, pokazali su na parketu Skenderije, s obzirom na to da su od prvog momenta znali šta žele i tako su se i ponašali.

Već u drugoj minuti odbrana Centra je pokleknula. Ćavar je spustio loptu do Sutona, koji pronalazi rupu u odbrani domaćih i pogađa za 0:1. Četiri minute trebalo je domaćima da stignu do poravnanja i to nakon kontranapada. Omerhodžić je povukao loptu i izabrao dodavanje za Handžića, koji uspijeva poslati loptu u mrežu iza sjajnog Dujmovića.

Ni domaći se nisu imali prilike dugo radovati, s obzirom na to da je već u osmoj minuti bilo 2:1 za goste. Odbrana Centra je pukla nakon nekoliko dodavanja, a odličan pogodak postiže Šunjić.

Nijaz Mulahmetović pokušao je čestim rotacijama pronaći idealnu postavu, a činilo se da je uspio nakon što je u 13. minuti sjajnu akciju Jusića u gol pretvorio Handžić za 2:2.

I kada se očekivalo da će poluvrijeme završiti neriješenim ishodom, Brotnjo je 30. sekundi prije kraja dobio priliku da postigne gol iz slobodnog udarca i iskoristio ju je.

Ćavar je, naime, šutirao, a lopta prevarila Omerhodžića i Seferovića i završila u golu.

Treba spomenuti kako je Seferović u prvom dijelu imao niz sjajnih odbrana svog gola, a ništa lošiji nije bio ni Dujmović.

U drugom poluvremenu obje ekipe su igrale stihijski, ali i bez velikog rizika. Istina, prilika je bilo na obje strane, ali više se obraćala pažnja na odbranu svog gola. U takvoj igri, Centar je uspio poravnati i to nakon slobodnog udarca.

Jusić je snažno šutirao, Dujmović nakratko odbio loptu, na koju se baca Mršo i postiže gol za 3:3.

Međutim, samo minutu poslije poravnanja, Centar prima novi pogodak. Mršo je ovog puta slabo ispucao loptu, a ona stiže do Čolaka, koji uspijeva matirati Seferovića za vodstvo 4:3.

U zadnjoj minuti susreta uslijedila je velika drama na parketu, a u junaka susreta promovisao se Andrijano Dujmović, golman gostiju, koji je najprije fantastično odbranio odličan pokušaj Handžića, a onda je u zadnjoj sekundi ponovo uspio istom igraču skinuti loptu i spasiti svoj tim.

Istina, Handžič je nakon te odbrane uspio postići gol za 4:4, ali je to uradio sekundu nakon isteka vremena, te je pobjeda zasluženo pripala Brotnju.

FC Mostar SG – MNK Kaskada 5:2

Mostar je u dvorani Midhat Hujdur ugostio Kaskadu, koja je na ovaj susret stigla sa svega sedam igrača, što se itekako osjetilo u njihovoj igri.

Mostarci, za razliku od nekih prijašnjih susreta, u ovoj utakmici odmah su stavili do znanja kojim će tokom ići ovaj susret, pa je već u 1. minuti utakmice pogodak za vodstvo postigao De Souza.

U 5. minuti već je bilo 2:0, a sjajnu akciju domaćih u gol je pretvorio Benjamin Šikalo.

Za mostarsku ekipu u ovom susretu zaigrao je i debitant iz Brazila Henrique, koji je dio svojih sposobnosti pokazao u 8. minuti, kada je postigao pogodak za vodstvo 3:0 Mostara.

Svojom igrom, Brazilac je nagovijestio da bi mogao biti veliko pojačanje domaćih u nastavku sezone.

U 13. minuti gosti iz Gračanice uspijevaju postići pogodak preko Bilala Spahića, koji trese mrežu Galića. Ipak, već u narednom napadu Mostar ponovo dolazi do tri gola prednosti, a gol postiže Anel Radmilović, da bi pred sami kraj prvog dijela utakmice gosti još jednom morali vaditi loptu iz mreže i to nakon drugog pogotka De Souze.

Nastavak susreta donosi prilično dosadnu igru, a svojih pet minuta slave u nekoliko navrata imao je mladi golman gostiju Anadin Husić, koji je u nekoliko navrata sjajno zaustavljao pokušaje domaćih.

Gosti su također stidljivo pokušavali postići novi pogodak, a to im je pošlo za nogom u 35. minuti, kada konačnih 5:2 postavlja Admir Hanuškić.

Na kraju dodajmo kako su gosti iz Gračanice, od sedam igrača, koje su poveli u Mostar, u zapisniku imali čak šest igrača mlađih od 21 godine, koji su uprkos porazu ostavili sasvim solidan dojam.

KMF Beli Anđeo – MNK Seljak 3:4

U još jednom derbiju začelja, u Popovom polju gostovao je MNK Seljak, koji je uspio osvojiti tri boda i tako preskočiti ekipu Belog Anđela na tabeli.

U ovom susretu viđena su čak tri preokreta, najprije gostujući, pa zatim, domaći, a onda potom konačni gostujući.

No krenimo redom.

U 5. minuti igre domaći stižu u vodstvo, nakon što je mrežu Vidovića zatresao Slaven Erić. Vodstvo domaćih, ipak, nije dugo trajalo, s obzirom na to da je dvije minute poslije na 1.1 poravnao Tomislav Pervan.

Do samog finiša prvog dijela utakmice gotovo da se nije ništa važno dešavalo, a onda su u zadnjoj minuti postignuta dva pogotka.

Najprije su se u listu strijelaca upisali gosti, koji su tako napravili preokret, a strijelac za vodstvo tima iz Livna bio je Domagoj Duvnjak. Domaći su ekspresno uzvratili i u zadnjoj minuti poluvremena poravnali preko Miroslava Miljkovića.

Nastavak susreta donosi novi gol u mreži domaćeg tima, a vlastitu mrežu pogodio je Mladen Čečura. Međutim, za grešku iz 26. minute, Čečura se iskupio tri minute poslije, kada pogađa protivničku mrežu za 3:3.

Imao je Beli Anđeo potom nekoliko dobrih prilika za postizanje pogotka, dok su gosti čekali pogrešan pas domaćeg tima i priliku za gol i dočekali su je u 38. minuti, kada je neopreznost domaćih iskoristio Pervan i svojim drugim golom na utakmici donio itekako važnu pobjedu Seljaku u borbi za opstanak.

Polufinale Kupa BiH:

Nakon utakmica 15. kola Premijer futsal lige, u srijedu su na program i dvije utakmice polufinala Kupa BiH.

U Mostaru će finale prije finala odigrati Mostar SG i FC Salines, trenutno dvije vodeće ekipe na tabeli, dok u Sarajevu Centar u Skenderiji u 18 sati dočekuje MNK Seljak.

U polufinalu Kupa BiH igra se samo jedna utakmica, a u finalnom duelu igraju se dva susreta.