Nezapamćen incident
206

Šahovski robot dječaku slomio prst: Roditelji najavili tužbu, pojavio se i snimak

H. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Sedmogodišnjem dječaku slomio je prst robot koji je igrao šah tokom turnira u Moskvi. Organizatori su saopćili da je dječakov prst zapeo kada je požurio pomaknuti figuru prije nego što je došlo vrijeme za to. Uprkos povredi, uspio je završiti turnir s gipsom, ali njegovi roditelji sada žele podići tužbu.

"Robot je dječaku slomio prst, što je očito loša stvar", rekao je novinarima Sergej Lazarev, čelnik Moskovske šahovske federacije.

Istaknuo je kako federacija zapravo nije vlasnik robota, već ga iznajmljuje od svojih operatera, koji su izgleda "previdjeli" tu mogućnost u sigurnosnim protokolima.

"Dječak je napravio pokret, ali je robotu trebalo dati vremena da odgovori. Međutim, on je požurio i robot ga je uhvatio", objasnio je Lazarev.

Incident se dogodio tokom turnira Moscow Chess Open koji je održan od 13. do 20. jula. Video do kojeg je došao Telegram kanal Baza, prikazuje slučajne prolaznike kako žure pomoći i osloboditi dijete iz kandži robotske ruke.

Prema Lazarevljevom zamjeniku, Sergeyu Smaginu, dječak je "prekršio" sigurnosne protokole i pokušao napraviti potez dok je bio red na robota da igra.

"Ovaj robot igra već dugo, oko 15 godina. Ovo je izuzetno rijedak slučaj, prvi u mom sjećanju", rekao je Smagin.

Povrede dječaka opisao je kao ništa ozbiljno, dodavši da je mogao nastaviti igrati s gipsom na prstu, prisustvovati dodjeli nagrada, pa čak i potpisati dokumente.

Roditelji djeteta su nakon toga odlučili kontaktirati moskovsko tužiteljstvo, rekao je Lazarev za TASS, dodajući da će šahovski savez to riješiti i pokušati pomoći na bilo koji način.