Paraolimpijske igre
0

Sabahudin Delalić sutra nosi zastavu BiH

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Druga najveća međunarodna sportska manifestacija ove godine u svijetu- 13. paraolimpijske igre svečano će sutra biti otvorene na Nacionalnom stadionu "Ptičje gnijezdo" u Pekingu.

U konkurenciji 4.000 sportista-invalida iz 150 država Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 15 takmičara u sjedećoj odboci, atletici i streljaštvu.

Na svečanom otvaranju zastavu BiH nosit će Sabahudin Delalić, kapiten reprezentacije u sjedećoj odbojici, koja u Pekingu brani naslov osvojen prije četiri godine u Atini.

Bosanskohercegovački sportisti-invalidi na paraolimpijskim igrama učestvuju četvrti put, od 1996. godine, kada su održane u Atlanti.

U nastupima najveće uspjehe je ostvarila reprezentacija u sjedećoj odbojci, koja je 2000. godine u Sydneyu osvojila srebrenu medalju, dok je četiri godine kasnije osvojila prvo paraolimpijsko zlato za BiH.

Bh. odbojkaši na paraolimpijskom turniru će igrati u A-grupi s ekipama Rusije, Kine i Iraka, dok su u B-grupi Iran, Egipat, Brazil i Japan.

Sabahudin Delalić

Prvi na borilište izaći će odbojkaši, koji se 7. septembra sastaju s Kinom, dan kasnije s Irakom, a s Rusijom 10. septembra.

Atletičarka Dženita Klico će nastupiti 8. septembra, strijelac Izudin Husanović 11., a Dževad Pandžić (atletika) 15. septembra.

Vezani članci