Lijepa bh. priča
169

SA Volley stvara nove šampionke: Budućnost sarajevske i bh. odbojke

Klix.ba
Ženski odbojkaški klub SA Volley osnovan je prije pet godina u glavnom gradu BiH. Proteklih godina predano i uporno rade na stvaranju nove generacije izvanrednih odbojkašica. Ovaj kolektiv čvrsto korača stazom uspjeha, a u narednom periodu se žele plasirati u najviši rang bh. odbojke.

Nakon višegodišnjeg trenerskog rada u drugim klubovima, Igor Benić i njegov otac Dušan su 2013. godine odlučili da osnuju klub u kojem će imati mogućnost da prate razvoj igračica od rane dobi i usmjeravaju ih na pravilan način. Tu počinje priča o SA Volleyu.

Klub je brzo stekao odličnu reputaciju, ponajviše zahvaljujući načinu rada i pristupu Igora i Duleta. Oni se trude da igračicama koje imaju potencijal i ambicije omoguće da postignu vrhunski nivo.

Za kratko vrijeme su uspjeli proizvesti zavidan broj odličnih igračica, od kojih su neke školovanje i karijere nastavile u Sloveniji, Turskoj, SAD-u...

"Trenutno igramo u Prvoj Federalnoj ligi. Kratkoročni cilj nam je da ove godine uđemo u Superligu, a dugoročno ćemo pokušati da sa svojim snagama uđemo u Premijer ligu", kaže Igor.

Izvanredna atmosfera u klubu

Bez obzira na rezultate, u SA Vollevu na prvo mjesto uvijek stavljaju ljudske kvalitete.

"Težimo tome da u njih ugradimo osnovne sportske vrijednosti, da prije svega budu dobri ljudi. Mislim da uspijevamo u tom pogledu, da od njih napravimo i sportiste i ljude", naglašava Igor.

Prepoznaju to i igračice, koje ih smatraju ne samo trenerima već i prijateljima. Kako kažu, njih dvojica znaju biti strogi na treninzima i utakmicama, ali uvijek su tu za njih ako im treba pomoć.

Djevojke ističu da u ekipi vlada prava porodična atmosfera. Prijateljice su i van terena, što je jako bitno i za njihov odnos na terenu, jer međusobno povjerenje je ono što zapravo čini ekipu.

"Na 81 kvadratnom metru je šest različitih osoba, različitih karaktera. One moraju da dišu kao jedno. Ako jedna karika pukne, sve se raspada", objašnjava Dušan.

Prvi trener bh. selekcije

Iako zvanično ima funkciju pomoćnog trenera, Dule je alfa i omega kluba. Jedan je od najtrofejnijih trenera u BiH, bio je prvi trener ženske reprezentacije naše zemlje, a pod njegovom trenerskom palicom su stasali brojni reprezentativci i reprezentativke. U klupskim takmičenjima je osvajao prvenstvo i Kup BiH, i u muškoj i u ženskoj kategoriji.

Odbojku je zavolio prvo kao igrač 1964. godine, da bi 1979. uplovio u trenerske vode. U svojoj bogatoj karijeri je vodio odbojkaške klubove Željezničar, Famos, Sinpos, Dobrinju, a radio je i u Sloveniji. Uprkos svim rezultatima, Dušan ipak radije citira velikog ruskog trenera Nikolaja Karpolja.

"Nemojte cijeniti trenere po osvojenim medaljama, cijenite trenere po igračima i igračicama koje su napravili i ostavili iza sebe", kaže on, i dodaje:

"Ja ću se radije pohvaliti da moje igračice i dan-danas širom svijeta studiraju, zabavljaju se i lijepo zarađuju igrajući odbojku."

Ovakvu filozofiju primjenjuje i u SA Volleyu, a u trenutku pisanja teksta klub je od pet odigranih utakmica pobijedio svih pet.

Dženeta Bašović, koja igra na poziciji pucačice, namjerava nastaviti igračku karijeru, ali želi postati i odbojkaška trenerica. Treneri joj pružaju podršku i pomažu da stekne iskustvo, tako što joj dopuštaju da trenira mlađe uzraste u klubu.

Naida Šuta je kapitenka i jedna od najboljih igračica kluba. Ova 19-godišnjakinja je bila juniorska reprezentativka BiH, a nada se pozivu i u seniorsku selekciju. Ambicija joj je da nastavi igrati odbojku, ali ne želi zapostaviti ni obrazovanje, jer - kako kaže - ispred nje kao studenta medicine je dug put.