Rezultat sankcija
79

Ruskim trkačima zabranjeno učešće na Bostonskom maratonu

D. B.
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Shutterstock (Foto: Ilustracija)
Organizatori Bostonskog maratona su saopćili da je stanovnicima Rusije i Bjelorusije zabranjeno učešće na ovoj utrci.

Obavijest iz Bostonske atletske asocijacije BAA je stigla danas, manje od dvije sedmice prije maratona. Čak i učesnici Rusi i Bjelorusi koji su se ranije registrovali, a koji su trenutno u Rusiji ili Bjelorusiji, ipak neće moći nastupiti na maratonu, međutim, ruski i bjeloruski državljani koji trenutno nisu stanovnici navedenih zemalja moći će trčati maraton uz zabranu isticanja zastava.

"Vjerujemo da je trčanje globalni sport i mi moramo podržati ljude u Ukrajini", kazao je predsjednik i direktor BAA Tom Grilk, koji je iskoristio priliku i osudio napad Rusije na Ukrajinu.

Organizatori su obećali da će učiniti sve kako bi vratili novac uplaćen za učešće trkačima iz Rusije i Bjelorusije kojim nastup nije dozvoljen zbog međunarodnih sankcija.

Prema zvaničnim podacima, zabrana se odnosi na 63 osobe prijavljene za maraton ili utrku na 5 kilometara.

Ovogodišnji Bostonski maraton održava se 18. aprila te će to biti njegovo 126. izdanje, a očekuje se učešće oko 30.000 trkača.

Bostonski maraton ostaje upamćen i po terorističkom napadu koji su 2013. godine izvršili Dzhokhar i Tamerlan Tsarnaev pomoću dvije bombe kućne izrade postavljene blizu cilja. Tada su poginule tri, a povrijeđeno je nekoliko desetina osoba.

Tamerlan je preminuo, a njegov brat je osuđen i u zatvoru.