sport
0

Ruska biciklistkinja "izbačena" s Olimpijade zbog dopinga

Totalsport
Četvrti slučaj dopingovanih sportaša na Olimpijskim igrama u Londonu potvrđen je u petak, a radi se o ruskoj biciklistkinji Viktoriji Baranovoj...

Ruska takmičarka koja je u Londonu trebala nastupiti u pistovnom biciklizmu u disciplini keirin, priznala je uzimanje nedozvoljenih supstanci nakon što je njen nalaz bio pozitivan na testosteron. Baranova, koja je u keirinu druga na listi Međunarodne biciklističke federacije (UCI), već je otputovala natrag u Rusiju.

"Njen matični olimpijski odbor već ju je otpratio iz Londona. Testiranje koje je pokazalo pozitivan nalaz odrađeno je prije Igara, a Baranova je priznala krivicu. Cijeli slučaj odrađen je u uskoj saradnji s Međunarodnim olimpijskim odborom i na to smo posebno ponosni", izjavio je glasnogorovnik UCI-ja.

Inače, Ruskinju trenira njen otac Aleksej Baranov, a 22-godišnjakinja je i evropska prvakinja do 23 godine. Nakon albanskog dizača tegova Hysena Pulakua, uzbekistanskog gimnastičara Luiza Galiulina, te atletičara sa St. Kitts i Nevisa Tameke Williamsa, Baranova je četvrta koja je morala napustiti London zbog dopinga.