Odluka WADA-e
4

Ruska antidopinška agencija ponovo nastavlja sa radom, ali pod kontrolom Britanaca

Klix.ba
Svjetska antidopinška agencija (WADA) je dozvolila Ruskoj antidopinškoj agenciji (RUSADA) ponovni nastavak sa radom, ali pod kontrolom Britanske antidopinške agencije (UKAD).

Podsjetimo, WADA je suspendovala RUSADA-u zbog sistemskog dopingovanja sportista pod pokroviteljstvom države od 2011. do 2015. godine koje je RUSADA prikrila, odnosno nije reagovala, a epilog svega je bila kolektivna suspenzija svih ruskih atletičara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

RUSADA je kao odgovor na to za predsjednicu te organizacije imenovala Jelenu Isinbajevu koja je bila jedna od atletičarki kojoj je WADA zabranila učešće u Riju.

WADA je kao jedan od uslova RUSADA-i za skidanje suspenzije tražila da Isibnajeva da otkaz, što se i desilo posljednjeg dana maja ove godine, a nakon što su ispunjeni i ostali uslovi, WADA je ponovo ovlastila RUSADA-u da može vršiti testiranja ruskih sportista, ali uz obavezno nadgledanje i kontrolu UKAD-a.

"Ovo je veoma važan dan i korak ka sprječavanju dopinga u Rusiji", rekao je predsjednik WADA-e Craig Reedie.

"Napravit ćemo jaku i nezavisnu antidopinšku agenciju koja će steći povjerenje širom svijeta", rekao je zamjenik premijera Rusije Vitalij Mutko.