WADA postavila ultimatum
9

Rusiji zbog novog doping skandala prijeti zabrana takmičenja u svim sportovima

E. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetska antidopinška agencija (WADA) je dala Rusiji rok od tri sedmice da objasni nestanak određenih laboratorijskih nalaza koji su dostavljeni u januaru.

Olimpijski komitet Rusije je u januaru dostavio laboratorijske nalaze u središte WADA-e kako bi Svjetska antidopinška agencija u potpunosti prepustila antidopinšku kontrolu ruskih sportista njihovoj matičnog organizaciji RUSADA-i.

Podsjetimo, WADA je 2015. godine suspendovala hiljade ruskih sportista kojima je dokazano sistematsko dopingovanje pod pokroviteljstvom države, a sve je počelo prije i tokom Olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

WADA je u septembru prošle godine ukinula suspenziju, ali uz uslov da u narednih godinu dana RUSADA redovno dostavlja laboratorijske nalaze i u sjedište WADA-e radi nasumične kontrole.

No, u ponedjeljak je WADA saopćila kako su pojedini nalazi "misteriozno nestali".

"Imamo dokaze da su određeni podaci izbrisani, a nalazi nestali. Ruske vlasti i RUSADA nam mora dostaviti validna objašnjenja. Dali smo im tri sedmice da to urade, u protivnom će svi ruski sportisti dobiti zabranu takmičenja", izjavio je jedan od čelnika WADA-e Jonathan Taylor.

U slučaju da WADA zabrani takmičenje svim ruskim sportistima, Olimpijski komitet Rusije će imati pravo uložiti žalbu, a konačnu presudu donijet će Sportski sud za arbitražu (CAS).