sport
0

Rusija domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014.

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lična podrška i intenzivno lobiranje ruskog predsjednika Vladimira Putina za svoju domovinu, pomogli su Rusima da postanu domaćini Zimskih olimpijskih igara 2014. godine. Zimsko odmaralište Soči proglašeno je mjestom u kojem će se održati 22. po redu Zimske olimpijske igre.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zaprimio je od sedam gradova kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2014. godine. Za organizaciju ZOI-ja 2014. prijavili su se kazahstanski Almati, gruzijski Borjomi, španska Jaca, korejski PyongChang, austrijski Salzburg, ruski Soči i bugarska Sofija.

Na kongresu u Guatamali MOK je jučer donio odluku proglasivši Soči domaćinom Zimskih olimpijskih igara 2014. godine. U finalnoj rundi Soči je vodio ispred korejanskog PyongChanga sa četiri glasa prednosti. Ovo je prvi put da olimpijski odbor Zimske olimpijske igre odvede u Rusiju.

Moglo bi se reći da je za ovaj uspjeh zadužen ruski predsjednik Vladimir Putin koji je intenzivnom kampanjom i promocijom svoje zemlje uspio izlobirati članove MOK-a da upravo njegovoj zemlji dodijele ovu čast.

"Činjenica da je Putin bio ovdje na konferenciji jako je važna. Naporno je radio na promoviranju svoje zemlje i bio je jako ljubazan. Govorio je francuski, a znamo da on nikada ne govori francuski. Govorio je čak i engleski, a znamo da nikada ne govori engleski. Njegova karizma zaslužna je za rusku pobjedu", izjavio je za AP član MOK-a, bivši skijaški šampion Jean-Claude Killy.

Austrijski Salzburg ispao je već u prvoj rundi glasanja jer se nije mogao nadmetati sa ekonomskom moći svojih rivala - Rusije i Koreje. PyongChang je u prvom krugu glasanja imao 36 glasova, a Soči 34. Međutim, u drugom krugu Soči je dobio dodatnih 17 glasova i tako osigurao pobjedu.

Putinova vlada uložila je 12 milijardi dolara kako bi pretvorila Soči u vrhunski zimski kompleks. "Garantujemo da će radovi biti okončani na vrijeme", kazao je Putin.

Ruska olimpijska snaga u svoju zemlju je donijela 293 medalje sa Zimskih igara iz prošlosti, a nikada nisu bili domaćini istih. To je bio jedan od važnih faktora koji su članovi MOK-a uzeli u obzir.