Odlučit će CAS
4

Rusi uložili žalbu na presudu WADA-e, traže poništenje kazne

E. B.
Ruska antidopinška agencija (RUSADA) uputila je žalbu Svjetskoj antidopinškoj agenciji (WADA) nakon što su svi ruski sportisti kažnjeni zabranom nastupa u naredne četiri godine.
Zabrana znači da će Rusija propustiti Olimpijske igre sljedeće godine u Tokiju, kao i Zimske igre u Pekingu 2022. godine te Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Unatoč zabrani, Rusija će se moći takmičiti na Euru 2020., u kojem će Sankt Peterburg biti grad domaćin, budući da upravljačko tijelo evropskog nogometa (UEFA) nije definisana kao "najveća organizacija događaja" u pogledu odluka o kršenju antidopinga.

Čelnici RUSADA-e su se obratili i Sportskom arbitražnom sudu (CAS) koji će donijeti konačnu presudu.

"RUSADA u potpunosti odbacuje navodne činjenice koje je WADA iznijela. Smatramo da su ruski sportisti nepravedno kažnjeni", stoji između ostalog u pismu koje je direktor RUSADA-e Jurij Ganus poslao direktoru WADA-e Olivieru Niggliju.

Ukoliko presuda ostane na snazi ruski sportisti koji budu mogli nastupati na velikim takmičenjima to će moći učiniti pod zastavom Međunarodnog olimpijskog odbora, te bez himne Rusije.

To se već desilo 2018. godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu kada je nastupilo 168 ruskih takmičara.