Trijumf na domaćem terenu
244

Rukometaši Vogošće pobijedili Izviđač i osvojili Kup Bosne i Hercegovine

N. K.
Rukometaši Vogošće slave osvajanje trofeja (Foto: RK Vogošća)
Rukometaši Vogošće slave osvajanje trofeja (Foto: RK Vogošća)
Rukometaši Vogošće osvajači su Kupa Bosne i Hercegovine za sezonu 2022/23. Vogošćani su u finalu odigranom na domaćem terenu pobijedili ekipu Izviđača rezultatom 31:26.

U prvom poluvremenu Vogošća je bolje krenula i povela sa 5:2, ali je Izviđač vrlo brzo anulirao prednost domaćina i došao do izjednačenja, a potom i do preokreta. Otišao je i Izviđač do tri gola prednosti, Vogošća se vratila, a na odmor skauti odlaze sa dva gola prednosti (16:14). Nakon sedam minuta igre u nastavku Vogošća je napravila sjajnu seriju od 6:1 i povela sa 20:17. Nakon promašaja Izviđača, Nikola Grujić vodi Vogošću na plus četiri (21:17).

Na ulasku u posljednjih 15 minuta, Vogošća je imala pet golova prednosti (24:19). Izviđač uzvraća serijom od 3:0 i dolazi na zaostatak od dva gola (22:24). Na ulasku u posljednjih 10 minuta Vogošća je vodila sa 26:22. Do kraja meča Vogošćani su sačuvali prednost i stigli do drugog trofeja pobjednika Kupa BiH u historiji.

Najefikasniji kod Vogošćana bio je Nikola Grujić s 10 golova, a Ermin Ombaša dodao je pet. Kod Izviđača je Milan Vukšić postigao devet pogodaka, a Ivano Pavlović je dodao četiri.

Bekir Čordalija iz RK Vogošća je najbolji golman završnice, dok je njegov klupski saigrač Nikola Grujić najbolji strijelac s 15 golova. Izviđačev Milan Vukšić je izabran za MVP, najkorisnijeg igrača, final-foura.