Rukomet
0

Žrijeb grupa 24. svjetskog rukometnog prvenstva u nedjelju u Dohi

FENA
Žrijeb grupa 24. svjetskog rukometnog prvenstva u Kataru bit će održan 20. jula u Hotelu Ritz Carlton u Dohi (19.30 sati).

Među 24 najbolje reprezentacije svijeta naći će se i selekcija Bosne i Hercegovine, koja je u junskim dodatnim kvalifikacijama eliminirala Island i tako prvi put u historiji izborila učešće na jednom velikom međunarodnom takmičenju.

Rukometni savez Bosne i Hercegovine će predstavljati generalni sekretar Smajo Karačić i direktor reprezentacije Mirza Muzurović. Pored prisustva na izvačenju grupa, predstavnici našeg saveza će između ostalih aktivnosti u Dohi obići ponuđene lokacije za izbor kampa u kojem će boraviti bh. rukometaši tokom SP-a, razgovarati s proizvođačima sportske opreme zainteresiranim za saradnju, te ugovoriti prijateljske utakmice u pripremnom periodu.

Međunarodna rukometna federacija (IFH) uvrstila je reprezentaciju BiH u drugu jakosnu grupu s ekipama Slovenije, Poljske i Švedske, dok su za nositelje grupa određene Španija, Francuska, Danska i Hrvatska.

Sistem takmičenja na SP-u, koje će se igrati od 15. januara do 1. februara 2015., ostaje nepromijenjen. U prvom dijelu 24 reprezentacije bit će žrijebanje u četiri grupe. Po četiri najbolje ekipe iz grupa izborit će nastup u osmini finala, a od te faze takmičenja igrat će se eliminacije.

Petoplasirane i šestoplasirane ekipe iz grupa nastavit će takmičenje u tzv. Predsjedničkom kupu.

Sve utakmice SP-a igrat će se u Dohi.

Jakosne grupe (šeširi) na žrijebanju SP u Kataru:

Prva grupa: Španija Francuska, Danska i Hrvatska Druga grupa: BiH, Slovenija, Poljska i Švedska Treća grupa: Rusija, Katar, Makedonija i Alžir Četvrta grupa: Austrija, Argentina, Bjelorusija i Češka Peta grupa: Tunis, Egipat, Brazil i Bahrein Šesta grupa: Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile i Njemačka