Rukomet
0

Završena prva faza Svjetskog rukometnog prvenstva u Njemačkoj

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija i prvak Evrope Francuska prošli su u naredno kolo svjetskog prvenstva u rukometu, uprkos porazima koje su doživjeli u jučerašnjim susretima. Ovim zemljama priključila se i Danska.

Francuska je u Magdeburgu izgubila utakmicu protiv Islanda, rezultatom 32:24. Ovaj rezultat omogućio je da obje ekipe prođu u narednu fazu takmičenja u kojem će 12 reprezentacija biti podijeljeno u dvije grupe po 6 timova.

Ukrajina je, u istoj grupi, ''uništila'' Australiju rezultatom 37:18. Sa 4 boda bila je izjednačena sa Francuskom i Islandom, ali je zbog slabije gol razlike zauzela treće mjesto i nije prošla u drugi krug.

Olimpijski prvak Hrvatska, koja se ranije kvalificirala u drugi krug, u grupi F pobjedila je Rusiju rezultatom 32:27, čime je ostvarila svoju treću uzastopnu pobjedu. Ivano Balić bio je briljantan u dosadašnjem toku prvenstva, a Hrvatska je pokazala da je jedan od glavnih kandidata za titulu svjetskog prvaka.

Rusija je podijelila drugo i treće mjesto sa reprezentacijom Južne Koreje, ali se zbog bolje gol razlike kvalificirala u naredni krug.

Svjetski prvak Španija osigurala je tri ''lake'' pobjede u prvom krugu, tako da je sa prvog mjesta grupe D prošla u narednu fazu. U jučerašnjoj pobjedi nad Češkom od 35:29, najbolji su bili Rolandio Urios i David Davis sa 7 postignutih golova. Kao druga iz grupe D kvalificirala se Češka, dok je Egipat, uprkos pobjedi nad Katarom od 35:24, otpao iz daljnjeg natjecanja.

Prva dva mjesta u grupi A osvojili su Slovenija i Tunis. Slovenija je jučer savladala Tunis rezultatom 34:27, te sa devet bodova iz prve faze prošla u naredno kolo kao prvoplasirana. Kuvajt se pobjedom nad Grenlandom od 39:27 našao na trećem mjestu grupe.

Njemačka je doživjela svoj prvi poraz na turniru, i to od Poljske rezulatatom 27:25. Ipak, iz grupe C dalje su prošla oba tima, dok su otpali Argentina i Brazil.

Danska je rezultatom 27:25, pobijedila skandinavske rivale Norvešku i na taj način osigurala sebi drugo mjesto u grupi E. Norvežani su tako ostali na trećem mjestu i otpali iz dalje utrke za svjetskog pravaka. Mađarska, iznenađenje dosadašnjeg toka prvenstva, je pobjedom nad Angolom rezultatom 34:31, osvojila maksimalan broj bodova u prvom kolu.

Drugi krug prvenstva igra se od srijede do nedjelje. Po prve dvije ekipe iz grupa A, B i C (Island, Slovenija, Poljska, Njemačka, Tunis i Francuska), formirat će jednu grupu, dok će drugu grupu činiti prvoplasirani i drugoplasirani iz grupa D, E i F (Španija, Češka, Mađarska, Danska, Hrvatska i Rusija). Rezultati između kvalificiranih ekipa prenose se u drugu fazu takmičenja.

Po prva četiri tima iz ove dvije grupe formirat će četvrtfinalne parove. Finalni susret na rasporedu je 4. februara u Kelnu.