Rukomet
271

Unatoč dobroj igri protiv Danske, bh. rukometaši ostali bez EP-a

Piše: Edin Isanović
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Rukometna reprezentacija BiH poražena je večeras u Brondbyju od selekcije Danske rezultatom 26:25. Na taj način izabranici Dragana Markovića ostali su bez plasmana na Evropsko prvenstvo.

Danci su nastupali bez sedam igrača koji su ranije igrali u kvalifikacijama. Ipak, to ih nije pokolebalo da utakmicu otvore vodstvom 2:1. Nakon toga, Benjamin Burić brani dva zicera domaćima. Ipak, u 6. minuti Danska vodi 3:1.

Tarabochia je smanjio na jedan razlike, ali su domaći brzo vratili na plus dva. Semafor je u 10. minuti pokazivao 4:4 nakon dva gola- Burića i Ovčine.

U nastavku je bilo zanimljivo. Na golu rukometnih Zmajeva briljirao je Benjamin Burić koji je nastavio seriju odbrana, a bh. selekcija je to kapitalizirala u 12. minuti i po prvi put došla u vodstvo 5:4. Treba istaći da su rukometni Zmajevi imali ogromnu podršku sa tribina.

Igrao se 14. minut kada su Danci poravnali na 6:6. Izabranici Dragana Markovića u novo vodstvo od 8:7 dolaze u 17. minuti. No, poravnanje je stiglo već u narednom napadu.

Burić je bio na visini zadatka, pravio je velike probleme domaćima koji nisu imali rješenje za njegove sjajne intervencije.

Igralo se gol za gol, a prvo poluvrijeme okončano je vodstvom reprezentacije BiH rezultatom 14:13. Najefikasniji u redovima Zmajeva bio je Nikola Prce sa pet postignutih golova.

Već u prvom napadu drugog dijela bh. reprezentacija postiže pogodak i po prvi put ima prednost od dva razlike. Međutim, radost je kratko trajala. Olssen je matirao Burića.

Igrao se 32. minut kada je Prce postigao svoj šesti, a za BiH 16. pogodak. Gosti su imali prednost jedan ili dva gola do 39.minute kada je rezultat poravnat na 19:19.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

U 41. minuti Danska ponovo dolazi u vodstvo. Semafor je pokazivao 21:20. Više od pet minuta bh. selekcija nije uspjela postići pogodak, a onda je Prce sa sedam metara prekinuo post i smanjio rezultat na 22:21. Perić je poravnao u narednom napadu.

No, domaći dolaze u vodstvo u 52.minuti, bilo je 24:23. Kapiten Prce ponovo je vratio reprezentaciju BiH u igru. Sa sedam metara pogađa za 24:24. Jacobsen postiže 25.gol za Dance u 57.minuti, a Burić uzvraća za 25:25.

Nakon katastrofalne greške domaći pogađaju za 26:25. U posljednjem napadu nije bio precizan Perić za remi koji bi odveo BiH na EP kao najbolje trećeplasiranu reprezentaciju.

Kvalifikacije za EP, rezultat:

Danska - BiH 26:25