Juniorsko takmičenje
60

U Tuzli počeo ženski rukometni turnir: BiH ubjedljivo slavila protiv Azerbejdžana

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Turnir u ženskom rukometu IHF/EHF Women's Trophy 2018. zvanično je otvoren večeras u Tuzli, a reprezetacija Bosne i Hercegovine u prvom susretu ubjedljivo je slavila protiv ekipe Azerbejdžana.

Reprezentativke Bosne i Hercegovine savladale su ekipu Azerbejdžana rezultatom 34:16, a sutra se u grupi B prema rasporedu sastaju s reprezentacijom Velike Britanije.

U okviru IHF/EHF Women's Trophy 2018. pored reprezentacija BiH, Azerbejdžana, Velike Britanije i Luksemburga u grupi B, učestvuju još i ekipe iz Estonije, Moldavije, Belgije i Kipra, koje se nalaze u grupi A.

Organizatori turnira su Rukomtni savezi Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona, a poršku su dali i Svjetska rukometna federacija (IHF) i Evropska rukometna federacija (EHF).

"Turnir je organiziran po najvišim standardima po kojima se organiziraju evropska i svjetska prvenstva. Sve teče po planu, nemamo nikakvih problema u organizaciji, a utakmice protiču dobro. Sljedećih dana nas očekuje mnogo zanimljivih utakmica u okviru ovog sportskog spektakla u Tuzli", kazala je za Klix.ba Lejla Hajrlahović, generalna sekretarka Rukometnog saveza naše zemlje.

Do 3. juna u SKPC Mejdan u Tuzli ukupno će biti odigrano 20 utakmica, a pobjednik turnira će se plasirati na Interkontinentalni kup 2019. godine, s kojeg pobjednik ide direktno na Svjetsko juniorsko prvenstvo za djevojke rođene od 2000 godine.

"Utorak, srijeda i četvrtak su namijenjeni za grupnu fazu, a u subotu i nedjelju su na rasporedu razigravanja i plasman", dodala je Hajrlahović.

Istakla je i da je ovo takmičenje izuzetno bitno za promociju BiH i njenih potencijala.

"Što se tiče Rukometnog saveza BiH, svi znaju u kakvim teškim uvjetima on funkcionira. Održava se u životu, a ovo što nam je EHF ukazala povjerenje je velik plus i podstrek da radimo dalje. Sada prvo moramo srediti stvari u našoj kući, jer smo previše opterećeni određenim podjelama, a rukomet smo zapostavili", naglasila je generalna sekretarka Rukometnog saveza BiH.

Tokom prvog dana takmičenja moglo se čuti da je ženski rukomet u BiH nepravedno zapostavljen u odnosu na muški te da je trenutno stanje potrebno mijenjati, između ostalog i značajnijim finansijskim ulaganjima.