Teško djetinjstvo
51

Tužna životna priča selektora rukometne reprezentacije Švedske: Udisao sam ljepilo i ukrao automobil

E. K.
Glenn Solberg (Foto: EPA-EFE)
Glenn Solberg (Foto: EPA-EFE)
Selektor rukometne reprezentacije Švedske Glenn Solberg je u razgovoru za tamošnje medije ispričao s čim se sve suočavao tokom njegovog odrastanja u Norveškoj.

Ovaj 51-godišnjak je rođen u Drammenu u Norveškoj te je imao problema s drogom i kriminalom prije nego li se preselio u drugi grad.

"Odrastao sam sa dva brata i majkom u oblasti u Lieru, a djetinjstvo je bilo veoma teško. Kada sam imao 11-12 godina, udisao sam ljepilo i benzin te ukrao automobil. Imao sam starijeg brata koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći kada sam imao 13 godina", rekao je Solberg i zatim opisao destruktivnu svakodnevnicu u kojoj se mnogo družio sa starijm od sebe.

Prekretnica je nastupila kada se njegova porodica preselila u drugo područje, a Glenn je promijenio školu i završio u razredu gdje se većina bavila sportom.

Počeo je igrati nogomet i rukomet, ali nije prestao da se druži sa starim prijateljima, no uz pomoć trenera Andersa Egguma je uspio da se vrati na pravi put.

Trener Anders nije želio da vidi Glenna kako luta gradom te ga svakodnevno vozio na trening i vraćao kući.

"Bio je trener koji je brinuo o meni. Vjerovatno mi je to spasilo život, dodao je Solberg.

Kao rukometaš se probio devedesetih godina kada je igrao za Drammen nakon čega je nastupao za Nordhorn i Flensburg u Njemačkoj te Barcelonu u Španiji prije nego li se vratio u Drammen.

Za reprezentaciju Norveške je odigrao 122 utakmice i postigao 250 pogodaka, a trenersku karijeru je počeo u reprezentaciji Norveške gdje je obavljao ulogu pomoćnog trenera dok je u reprezentaciji Švedske od 2020. godine.