FOTO
/
Tuzlak osnivač i vlasnik respektabilnog rukometnog kluba u Atlanti

Piše: D. Brkić/Klix.ba
24.1.2013. u 14:59
2
18
Tuzlak osnivač i vlasnik respektabilnog rukometnog kluba u Atlanti
2
Tuzlak osnivač i vlasnik respektabilnog rukometnog kluba u Atlanti Damir Hećimović
Damir Hećimović, nekadašnji prvotimac RK Zmaj od Bosne i RK Sloboda Solana, već nekoliko godina živi i radi u Atlanti. Profesor tjelesnog odgoja i sporta u međuvremenu se oženio, dobio dijete, a uspio je osnovati i respektabilan rukometni klub u Atlanti. Nominovan je za trenera 2012. godine.
"Historija rukometa u Americi je usitinu zanimljiva. Rukomet je ovdje sve popularniji, a poslije svakog velikog takmičenja, poput svjetskog prvenstva, ima sve više poklonika. Rukomet se u Americi zove Team Handball. Naime, riječ Handball Amerikance asocira na sport koji se igra u zatvorenom prostoru i u kojem se loptica udara rukama o zid. Zbog toga je u naziv dodata riječ team", kaže na početku razgovora za portal Klix.ba Damir Hećimović, koji svoju domovinu u najboljem svjetlu predstavlja u SAD-u.


U Americi postoji 50-ak rukometnih timova, a tokom godine se igraju turniri na kojima se prikupljaju bodovi. Na koncu najbolje ekipe igraju USA National Championship, koji traje četiri dana.

"U timovima su uglavnom igrači koji nisu rođeni u Americi. Međutim svake godine je u timovima sve više dobrih igrača koji su stariji od 30 godina. Dolaze igrači iz Rusije, Srbije, a u mom klubu je bio i Edin Gušić koji se nakon prošle sezone vratio u Zenicu. Najjači tim je New York. Smatram kako bi taj tim bio u vrhu naše Premijer lige BiH", kaže Hećimović.


U Atlantu je došao 2009. godine. Imao je 32 godine i htio nastaviti svoju igračku karijeru.

"Odmah sam kontaktirao dva kluba iz Atlante - Atlanta Condors i Atlanta team Handball United. Klubovi su formirani neposredno pred Olimpijadu u ovom gradu. Međutim oni nisu htjeli igrača iz bh. Premijer lige, vjerovatno što sam bio u boljoj formi od većine njihovih igrača. Odlučio sam da osnujem Georgia Handball Club", prisjeća se mladi Tuzlak vremana s kraja 2009. godine i nastavlja.

"Na početku mi je bilo izuzetno teško. U Atlanti nisam poznavao nikoga izuzev moje supruge. U prvih mjesec dana uspio sam pronaći tri igrača. Trenirali smo na otvorenim terenima, u jednom parku, gdje smo na zidu nacrtali gol. Nisam gubio nadu i preko socijalnih mreža na fakultetima uspio sam pronaći studente iz drugih zemalja koji su trenirali rukomet. Za moj klub zaigrali su mladi reprezentativac Islanda i jedan Norvežanin. Imam i tri igrača iz Njemačke, jednog Francuza...".

Kaže kako je u trenažnom procesu primijenio metode svog bivšeg trenera iz Tuzle Osmana Ahmetovića Čarlija.


"Šlag dolazi na kraju. Prije dvije godine smo bili drugi, a prošle godine treći na Otvorenom prvenstvu Amerike. Nažalost, za moj klub zbog školskih obaveza nisu igrali pomenuti Islanđanin i Norvežanin. Ako ove godine budu igrali vjerujte da ćemo napasti na prvo mjesto".

A šta je bilo sa klubovima iz Atlante kojim se Hećimović javio - u međuvremenu su ugašeni, jer ih je klub ovog Tuzlaka dobijao sa 20-ak golova razlike.

Hećimović je potvrdio kako se uporan rad isplati te kako znanje nema cijenu. Nastavio se usavršavati u struci, a trenutno je na postidplomskom studiju iz Okupacione terapije.


"Radim u školi u koju idu djeca kod kojih je dijagnosticiran Autizam. Drugim danima radim privatne terapije s tom djecom. Nekad djecu odvedem i na trening, a moji igrači to razumiju i zajedno sa mnom pomažu im da izgrade samopouzdanje. Dakle, Autizam je moj drugi život, a nedavno sam započeo pisanje bloga autizam.wordpress.com", kaže na kraju razgovora za Klix.ba Damir Hećimović, Tuzlak koji je sreću pronašao daleko od rodne grude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: