Rukomet
0

Treneri "Olimpika" u borbi da rukomet vrate tamo gdje mu je mjesto

Piše: A. P.
Uz pomoć roditelja djece koja vole rukomet 2010. godine osnovana je Škola rukometa "Olimpiko - Novi Grad". Kroz klub je prošao veliki broj djece, od koje neka danas uspješno nastupaju u seniorskim klubovima u BiH, ali i u Evropi.

Klub trenutno ima oko 60 članova a sa njima rade trojica trenera, koji su diplomirani profesori tjelesnog odgoja i dugogodišnji rukometaši. Takmiče se u rukometnoj ligi Kantona Sarajevo, gdje imaju dvije ekipe različitog uzrasta, a rade i na prijavljivanju još jedne. Od februara ove godine počinju rad sa ženskim rukometnim klubom, gdje je upis već počeo, a i djevojčice će biti prijavljene da se takmiče u kantonalnoj ligi.

Sa trenerima Irfanom Ganijom, Seadom Lagumdžijom i Ensadom Šunjom razgovarali smo o počecima rada, uslovima, mogućnostima upisa djece, ali i trenutnom statusu ovog sporta u našoj zemlji.

Treninzi u sali, na bazenu, na planini...

"Naš klub je nastao iz Rukometnog kluba Olimpik, čiji su počeci bili teški jer je brojao svega 15-ak djece, a uprava nije bila stabilna. Reformama u klubu 2010. učinjene su velike promjene u rukovodstvu i trenerskom kadru. Promijenjen je naziv kluba, a rukovodstvo su preuzeli profesori tjelesnog odgoja i bivši rukometaši", priča za Klix.ba Ganija, diplomirani profesor sporta i tjelesnog odgoja.

Treninzi se održavaju tri puta sedmično, u sali Mercator na Dobrinji i sali Osnovne škole "Aleksa Šantić", a srijedom je na Termalnoj rivijeri Ilidža organizovan kondicioni trening.

"Zbog sve većeg broja djece koja dolaze u našu školu, vrlo brzo ćemo povećati broj sedmičnih treninga", ističe ovaj trener. U klubu se trude da djeci pruže što bolje uslove za učenje i napredovanje, a prije nekoliko dana su bili na mini pripremama na Treskavici, dok i ove godine planiraju odlazak na more.

Uskoro i više djevojčica u klubu

Klub se finansira od članarina djece i donacija partnera, a u njemu trenutno trenira 50 dječaka, u pionirskom, kadetskom i juniorskom uzrastu, kao i 10 djevojčica. Najstariji rukometaš u klubu je 1995. godište, a najmlađi 2007.

"Petog januara smo krenuli s upisom djevojčica i nadamo se da će s početkom novog polugodišta u našem klubu biti još više", kaže Ganija.

Na pitanje šta je od opreme potrebno da jedno dijete počne trenirati rukomet, trener Lagumdžija kaže da klub obezbjeđuje uslove za rad djece, odnosno lopte, dresove, trenerke, kao i dvorane za treniranje i odigravanje utakmica, a tu su i termini na bazenu.

"Oprema za ovaj sport nije skupa i svako ko voli rukomet i želi se baviti njim uštedjet će novac na drugim stvarima da bi je kupio", uvjeren je trener Lagumdžija, inače sportski menadžer.

Za nova velika imena u rukometu

Njegov kolega Šunj primjećuje da se u protekle dvije godine u našoj zemlji dešava veliki pad popularnosti rukometa.

"Razlog je, nažalost, u finansijskoj situaciji, zbog cjelokupnog ekonomskog stanja u državi. Igrači više nisu plaćeni kao nekada i dosta njih odlazi van BiH ili jednostavno prestaje da igra. Zbog svega toga popularnost ovog sporta opada. Iz tog razloga mi u našoj Školi rukometa, a vjerujem i kolege u ostalim školama, maksimalno radimo da rukomet vratimo tamo gdje mu je mjesto i da budućim generacijama donesemo neka nova velika imena u ovom sportu. Naravno, sami ovo ne možemo, zato ovim putem apeliramo na sve ljubitelje ovog sporta, a pogotovo one koji su vlast u ovoj državi, da ulože malo više truda i pomoći kako bi ovaj sport održao svoju tradiciju i postao još stabilniji i jači", poručuje Šunj.

Škola rukometa "Olimpiko - Novi Grad" je za nove članove otvorena tokom cijele godine i poručuju da niko ko im se odluči pridružiti neće biti odbijen. Sve što mališani treba da urade je da se jave na brojeve telefona 061/202-358 ili 061/271-948, ili da ih potraže u već navedenim dvoranama gdje održavaju treninge.