Bild
0

THW Kiel je rukometni Real Madrid!

Totalsport
Njemački dnevnik Bild pregledao je proračune klubova u njemačkoj rukometnoj Bundesligi, najboljem ligaškom natjecanju na svijetu.

Ispalo je da se zbirni budžet 18 Bundesligaša popeo u odnosu na prethodnu sezonu s 68.15 na 68.55 miliona eura.

Najizdašniji u tom društvu ispada THW Kiel, aktuelni njemački prvak i europski viceprvak, čiji godišnji proračun iznosi 7.5 miliona eura. Istom tolikom svotom novca raspolažu i u HSV-u, no Kiel je ovog ljeta kupovao daleko više.

Pustili su u francuski Montpellier Nikolu Karabatića i Vida Kavtičnika za odštetu od miliona i pol eura. Zato su preko toga potrošili na dovođenje Daniela “Air Francea” Narceissea (1.3 miliona eura odšteta Chamberryju), Momira Ilića (600.000 eura Gummersbachu) i Christiana Sprengera (250.000 eura Magdeburgu).

HSV je ovog ljeta najviše uložio u Domagoja Duvnjaka, i to okruglih milion eura. Predsjednik kluba Andreas Rudolph to je obrazložio rečenicom:

  • Morali smo ostati konkurentni!

Milion je iskrcao i treći najbogatiji klub u Njemačkoj, Rhein-Neckar Löwen. Klub iz Mannheima toliku će plaću u dvjema sljedećim sezonama isplatiti islandskoj zvijezdi, 36-godišnjem desnom vanjskom rukometašu Olafuru Stefanssonu.

Proračuni najbogatijih njemačkih rukometnih klubova:

  1. Kiel – 7.500.000 €

  2. HSV – 7.500.000 €

  3. Rhein-Neckar Löwen – 7.200.000 €