Jedan od najboljih ikad
36

Thierry Omeyer je već pet godina u penziji, evo čime se danas bavi legendarni golman

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni francuski golman Thierry Omeyer je u sportskoj penziji već pet godina, a tokom svoje karijere je smatran za jednog od najboljih golmana svih vremena.
Posebno je briljirao u utakmicama protiv Hrvatske, a u penziju je otišao kao golman PSG-a. Prije Svetaca, branio je još za Montpellier, Kiel i Selestat.

Sa Francuskom je osvojio sve što se može osvojiti, a od 1999. do 2017. godine je imao 356 nastupa gdje je postigao četiri gola.

Prvi put je to uradio 2007. godine na SP u Njemačkoj kada je zaustavio moćnu Hrvatsku sa 22 odbrane odnosno 55 posto uspješnosti i donio pobjedu Trikolorima rezultatom 21:18 nakon čega je godinama kasnije znao da se ističe u mečevima sa Kaubojima.

Mnogi se pitaju čime se sada legendarni golman bavi budući da ga nema između stativa. I dalje je u rukometu, ali kao generalni menadžer PSG-a koji je dominantan u francuskom prvenstvu, no i dalje nije uspio postati prvak Evrope uprkos velikom ulaganju.

Upravo će Hrvatska i Francuska odmjeriti snage u prvom kolu grupe 1, a naše komšije se nadaju da će iz rukometnog klasika izaći kao pobjednici budući da na golu nema upravo legendarnog Omeyera.