Nakon sudijskih grešaka
0

Švedski rukometaš otkrio zašto se nisu previše bunili na parketu: To nam je jasno objašnjeno

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rukometna reprezentacija Švedske je nakon skandaloznih sudijskih grešaka makedonskih sudija Slave Nikolova i Gjorgjija Načevskog poražena u polufinalu rukometnog Eura od Francuske i to nakon produžetka.
Rezultat nakon 60 minuta je bio 27:27 iako su Šveđani u posljednje dvije minute imali dva gola prednosti, no zahvaljujući gore pomenutim arbitrima Francuzi su se vratili i plasirali u finale.

No, mnoge je zanimalo zašto švedski rukometaši nisu na parketu reagovali i sugerisali Makedoncima da provjere gol Elohima Prandija u posljednjoj sekundi kao što su uradili u duelu sa Danskom u grupnoj fazi takmičenja.

Objašnjenje je ponudio najbolji igrač reprezentacije Švedske Jim Gottfridsson koji je postigao gol za 28:26, a koji je poništen zbog navodnih koraka.

Istakao je da su im Makedonci zabranili da žestoko protestvuju jer bi ih u takvom slučaju isključili iz igre u produžecima.

"Da smo to uradili ili da smo nešto nagovijestili, Makedonci bi isključili nekog od nas pa bismo u produžecima imali igrača manje. S ove distance bi bilo bolje da smo to uradili jer smo u produžecima igrali jako loše. Pitali smo ih zašto nisu htjeli da koriste "video replay", ali oni nisu htjeli da nam odgovore te su odbili korištenje tehnologije", rekao je Gottfridsson i dodao:

"Zbog reakcije protiv Danske smo dobili mnogo kritika, rečeno nam je da se to ne smije ponoviti. Rekli su nam da se ne smijemo tako ponašati. EHF nam je dao jasne direktive i rekao da više ne smijemo tako otvoreno protestvovati. To nam je vrlo jasno objašnjeno".

Također je prokomentarisao i svoj gol te je istakao da bi u sto sljedećih situacija uradio isti potez.

"Nismo željeli da u produžetke uđemo s igračem manje i zbog toga smo odbacili mogućnost žestokog prigovaranja. Što se tiče mog gola, da sam u takvoj situaciji još sto puta, istu stvar bih odradio upravo toliko puta. Nisam spavao sinoć nikako, zaspao sam u 2:00 sati, a probudio se u 5:20 i od tada sam budan", dodao je playmaker Šveđana i Flensburga.

Umjesto u finalu, Šveđani će se boriti za treće mjesto protiv selekcije Njemačke, a taj susret se igra sutra s početkom u 15:00 sati.