Doboj
0

Svečano otvoren rukometni TV turnir

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Doboju je danas počeo 42. međunarodni rukometni TV turnir šampiona "Doboj 2010", koji je svečano otvorio ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Proko Dragosavljević.

Svečanom otvaranju prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Milorad Živković i premijer RS Milorad Dodik.

"Velika je čast za Doboj i RS da na ovom turniru učestvuju velika rukometna imena koji na pravi način reprezentuju svoja rukometna dostignuća i to je dobar motiv za sve mlade da se bave ne samo rukometom, već uopšte sportom", rekao je Dragosavljević u svom obraćanju.  

Svečanom otvaranju 42. međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona "Doboj 2010" prisustvovao je i ultramaratonac Pero Brković iz Zagorja na Savi u Sloveniji,  Hrvat po porijeklu,  a Dobojlija po rođenju, koji je dionicu između ova dva grada, dugu 443 kilometara, prešao nordijskim hodanjem.

 "Na  maraton pod nazivom 'Pohod prijateljstva 2010' odlučio sam se u vrijeme održavanja 42. međunarodnog rukometnog TV trunira šampiona 'Doboj 2010'  da svojim dolaskom ukažem na značaj održavanja dobojskog rukometnog TV turnira, koji se tradicionalno održava u mom rodnom gradu, kao i na zdravstvenu korist sportske discipline kojim se bavim i koja mi je značajno pomogla poboljšanju mog zdravstvenog stanja", rekao je Brković Srni.

Nakon otvaranja turnira počeo  je prvi turnirski susret između domaće "Sloge" i "Sijudad Reala" iz Španije, a večeras još nastupaju "Vardar" iz Makedonije i "Monpelje" iz Francuske, te "Bosna" iz Sarajeva i "Čekhovski medvedi" iz Rusije, dok su slobodne ekipe  "Pivovarna Laško - Celje" iz Slovenije i "Kolubara" iz Srbije.

  Na Rukometnom TV turniru prvi put učestvuju "Sijudad Real", "Monpelje" i "Kolubara", drugi put "Pivovarna Laško - Celje", četvrti put "Čekhovski medvedi" i osmi put "Vardar" i "Bosna", dok je domaća "Sloga", pod raznim imenima, učestvovala na svim dosadašnjim turnirima.
   Na svim dosadanjim turnirima učestvovalo je ukupno 104 kluba, od kojih 56 iz inostranstva i 48 sa prostora republika bivše Jugoslavije, među kojima je i 15 klubova iz BiH.

  Dobojski rukometni TV turnir prvi put održan je 1965. godine, a zbog ratnih dejstava nije održavan od 1992. do 1996. godine. Na turniru po tradiciji učestvuje osam ekipa.

 Dobojski Međunarodni rukometni TV turnir uvršten je u takmičarski kalendar Evropske rukometne federacije, a očekuje se i odluka o uvrštenju u takmičarski kalendar Svjetske rukometne federacije.