Veliki uspjeh
471

Sve države bivše Jugoslavije osim Kosova idu na rukometni Euro

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šest od sedam država iz bivše Jugoslavije igrat će na Evropskom rukometnom prvenstvu koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Reprezentacija Hrvatske prije posljednjeg kola osigurala je nastup na Euru, a najdramatičnije je bilo u grupi gdje je igrala Srbija koja je golom Nemanje Zelenovića u samom finišu stigla do ključne pobjede.

Nastup na Evropskom prvenstvu osigurale su i reprezentacije Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije, što je, uz našu Bosnu i Hercegovinu, brojka od šest od sedam država iz bivše Jugoslavije koje će igrati na Evropskom prvenstvu. Jedina samostalna država koja neće igrati na EP je Kosovo.

Reprezentacije koje će igrati na Evropskom prvenstvu: Austrija, Norveška, Švedska, Španija, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Danska, Mađarska, Latvija, Portugal, Francuska, Rusija, Češka, Bjelorusija, Poljska, Švicarska, Island, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Holandija i Ukrajina.

Rukometno Evropsko prvenstvo 2020. godine bit će 14. izdanje smotre najboljih evropskih ekipa i prvi put bit će organizovano u tri države.

Također, to će biti prvo prvenstvo s 24 reprezentacije učesnika, a počinje 10. te završava 26. januara naredne godine. Izvlačenje grupa bit će održano u Erste Bank Campusu u Beču 28. juna.