Rukomet
0

Sutra počinje 19. Svjetsko prvenstvo za rukometaše

NINA
Svjetsko prvenstvo za rukometaše, 19. po redu, počinje sutra u Tunisu i na njemu će se do 6. februara učestvovati 24 najbolje planetarne reprezentacije, svrstane u četiri grupe.

U grupi A su Danska, Francuska, Tunis, Grčka, Angola i Kanada, koje će utakmice igrati u Tunisu u dvorani Rades (12.000 gledatelja), dok će Slovenija, Rusija, Češka, Kuvajt, Island i Alžir (B grupa) snage odmjeriti također u Tunisu, ali u dvorani El Menzah (4.500).

C grupu čine aktualni svjetski prvak Hrvatska, Švedska, Španija, Argentina, Japan i Australija, čiji je domaćin Sfaks, 270 kilometara jugoistočno od Tunisa, i dvorana "Sedmi novembar", kapaciteta 3.500 gledatelja.

Sudionici D grupe su SCG, Njemačka, Norveška, Egipat, Brazil i Katar, a čiji je domaćin grad Sousse, udaljen 142 kilometra jugoistočno od tuniske prijestolnice. Te ekipe će mečeve igrati u Olimpijskoj sportskoj dvorani, kapaciteta 3.500 gledatelja.

Slobodni dani na prvenstvu su 25., 28. i 30. januar i 2. i 4. februar. Plasman u drugu fazu turnira izborit će po tri najbolje ekipe iz grupa, koje će formirati dvije nove grupa od po šest timova i "prenijeti" bodove iz prve faze, a križat se reprezentacije iz A i B i iz C i D skupine.

U polufinale, koje je na programu 5. februara, plasirat će se po dvije najbolje reprezentacije iz tih grupa, a borbe za medalje su posljednjeg dana prvenstva, 6. februara.

Tunis će biti tek treća izvanevropska zemlja-domaćin rukometnog prvenstva svijeta. U prethodnih 18 prvenstava čast organizirati turnir najboljih planetarnih timova tipično evropskog sporta imali su samo Japan (1997.) i Egipat (1999.).