Intervju za Klix.ba
57

Šuman uoči dvomeča s Estonijom: Sada ćemo moći pričati o odbrani, napadu, kontranapadu...

N. K.
Šuman upozorova uoči duela s Estonijom (Foto: EPA-EFE)
Šuman upozorova uoči duela s Estonijom (Foto: EPA-EFE)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine početkom januara nastavlja s kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo, a selektor našeg tima Bilal Šuman u razgovoru za portal Klix.ba najavio je predstojeći dvomeč s Estonijom.

Okupljanje najboljih bh. rukometaša je zakazano za 29. decembar u nadi da se neće ponoviti situacija iz novembra kada gotovo cijela ekipa nije bila na raspolaganju selektoru zbog zaraze koronavirusom.

"Evropska rukometna federacija (EHF) je opet promijenila plan. S Estonijom smo trebali igrati u martu, ali sada igramo s njima 6. i 10. januara. Okupit ćemo se 29. decembra i u Sarajevu ćemo boraviti do 3. januara. Već tada moramo krenuti za Estoniju zbog dobro poznatih sigurnosnih razloga. Utakmicu igramo 6. januara i odmah se vraćamo u BiH gdje ćemo 10. januara dočekati Estoniju u Bugojnu. Nakon dvomeča s Estonijom preostale duele iz naše grupe s Njemačkom i Austrijom igramo u martu i aprilu", rekao nam je Šuman koji je odmah na početku razgovora podsjetio na velike probleme s kojima se susretao početkom novembra.

Šuman očekuje puni sastav

"Imali smo velike probleme. Nedostajalo nam je 18 igrača u jednom trenutku. Na našu sreću, svi su preboljeli koronavirus. Neki malo teže, neki lakše, tako da sada očekujem puni sastav", otkrio nam je Šuman.

Na papiru Estonija je najlakši protivnik u grupi, ali Šuman upozorava da se radi o kvalitetnoj reprezentaciji.

"Nameće se da su kao lošiji, ali gledao sam ih protiv Austrije i Njemačke gdje su pokazali određenu ozbiljnost. Nijemci su ih slomili tek u drugom poluvremenu u utakmici koja se igrala odmah nakon naše. Ne možemo i nemamo pravo pričati o nekoj ekipi da je lošija ili bolja od nas. Možemo samo uraditi naše stvari kako treba, a onda ćemo vidjeti kako će to izgledati rezultatski. Vrijedi istaći da se u poretku najboljih trećeplasiranih selekcija brišu rezultati protiv najlošije ekipe iz grupe. Vidjet ćemo kako će to izgledati. Nama je važno da ćemo na raspolaganju imati veliki broj igrača na koje u prošlom okupljanju nismo mogli računati. U tom sportskom planu smo mnogo jači jer to su igrači koji su bili tu mnogo godina i koji su iznijeli dosta toga. Sada možemo pričati o odbrani, napadu, kontanapadima... Sve što nismo mogli u duelu s Njemačkom kada su se pojedini rukometaši tek sreli prvi put u životu", podvukao je.

Šuman ažurno radi na pripremama za okupljanje i utakmice pa je tako danas imao sastanak s pomoćnikom federalnog ministarstva zdravstva Goranom Čerkezom.

Stroga pravila s koronom

"Imamo odličan odnos sa zdravstvenim ministarstvom. Pogotovo jer su ta pravila postala jako stroga. U novembru smo imali četiri testiranja u sedam dana, a oni su nam izašli ususret s tim stvarima. Pričali smo i oko ovih dešavanja što nas očekuju oko Nove godine jer se moramo ponovo svi testirati. Ne dozvoljavanju bilo kakvo kršenje pravila. Na taj način smo dobili jednu tehničku pomoć što se tiče zdravstvenog biltena", istakao je Šuman.

Sa selektorom BiH razgovarali smo i o predstojećem rukometnom Svjetskom prvenstvu koje se u januaru igra u Egiptu.

"Koronavirus stvara mnoge probleme. Imamo selekciju Njemačke koja na sve moguće načine želi odgoditi meč s Austrijom iz naše kvalifikacione grupe jer žele sedam dana prije prvenstva otići u karantin u Egipat. Od sastava u kojem će doći ekipe zavisit će ko će biti favorit. Teško je o tome pričati jer postoji mogućnost da neka selekcija preko noći ostane bez pet-šest igrača, što se nama desilo. Ipak, mislim da će evropske selekcije dominirati te da će osvojiti sve medalje. Egipat kao domaćin možda može nešto ponuditi kao i Tunis prije nekoliko godina, ali ipak mislim da je kvalitet na strani evropskih selekcija", rekao nam je Šuman za kraj razgovora.